Iarna multe
dintre fructele proaspete nu se mai găsesc sau au preţuri destul de ridicate,
privând organismul de proprietăţile lor nutritive. În plus şi conţinutul lor nutritiv poate fi mult redus, funcţie de producător, modalitatea de cultivare şi păstrare s.a.m.d.
Dacă mai luăm
în calcul variaţiile mari de temperatură şi absenţa soarelui pe perioade destul
de mari putem să motivăm lipsa de energie, rezistenţa mai scăzută la efort
(fizic şi/sau intelectual), apatia sau chiar stările de depresie uşoară.
Fructele
uscate pot reprezenta un leac pentru toate acestea, alături de terapii cu
lumină, o hidratare corespunzătoare şi mişcare, fiecare după cât poate sau
preferinţe.
Fructele uscate se obţin
prin deshidratarea fructelor proaspete în cuptoare, în aparate casnice sau industriale
de deshidratat. În unele cazuri uscate direct pe ramura pomului, sau întinse la
umbră, în locuri aerisite şi bine ventilate.
Ele
păstrează în proporţie de cca. 50% din nutienţii de constituţie. Ca o
curiozitate, randamentul este extrem de mic (de unde şi preţul mult mai mare al
fructelor uscate), de cele mai multe ori rămânând cam un sfert din cantitatea
de fructe proaspete folosită. Aspectul, textura şi gustul lor pot varia de la
metodă la alta.
În ultimul
timp cercetările iniţiate pe acest tip de aliment au condus la concluzia că
fructele uscate pot fi foarte bine caracterizate ca „medicamentele iernii”, întrucât au proprietăţi curative excelente
constituind o importantă sursă de vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi şi
fibre/celuloză.
Pot veni
în ajutorul combaterii tulburărilor metabolice, infecţiilor, a bolilor
cardiovasculare, cancerului, diabetului, obezităţii, oboselii, insomniei, depresiei
şi pot influenţa pozitiv regenerarea celulară, sistemul imunitar, activitatea
musculaturii, detoxifierea organismului, şi reglarea tractusului intestinal.
Deşi marea
lor majoritate sunt dulci, datorită glucozei şi fructozei (glucide naturale pe
care le conţin), ele nu au adausuri de zahăr şi nici conservanţi sau alte
substanţe chimice adăugate pentru păstrarea aspectului sau texturii fructului
de bază, aşa cum se întâmplă în cazul fructelor confiate. Aşadar între cele
două categorii de fructe există diferenţe uriaşe.
Fructele confiate se obţin
din fructe proaspete ce se scufundă o anumită perioadă de timp în soluţii de
glucoză sau zahăr, având de cele mai multe ori efect invers efectului
terapeutic al fructului uscat, fiind considerate „bombe calorice”, ce se recomandă a fi consumate extrem de precaut,
mai ales în cazul unor afecţiuni cronice. Sunt mai aspectuoase, au o textură
mai bună, culori intense, într-un cuvânt sunt mai apetisante şi, aspect deloc
de neglijat, mai ieftine decât fructele uscate. Dar nu sunt tocmai sănătoase!
În
România predecembristă prunele uscate au fost cele mai cunoscute. Le găseam în
pieţe, „la țărani”. Le mai găsim şi acum. Astăzi putem găsi fructe uscate şi
confiate în pieţe dar şi în supermarketuri, pornind de la cele autohtone până
la cele exotice.
Cele mai
des consumate sunt:
· Caisele uscate: conţin vitaminele A, C, grupul de
vitamine B, pectină, acizi organici şi fibre. Dintre minerale se găsesc în concentraţii
mai mari decât caisele proaspete: magneziu, fosfor, potasiu, calciu, cupru,
siliciu, zinc, fier, iod etc. Sunt sărace în sodiu şi grăsimi. Contribuie la
îmbunătăţirea vederii, combaterea cancerului de plămân, stomac sau al vezicii
urinare, insomniei, constipaţiei şi afecţiunilor gastro-intestinale, şi au un
efect benefic pentru îndepărtarea unor metale grele şi a unor radio-nuclizi din
organism.
Consumate
regulat îmbunătăţesc activitatea intelectuală, scad tensiunea, previn anemia. Datorită
conţinutului ridicat de magneziu constituie un remediu excelent de combatere a
stresului. Nu se recomandă persoanelor care suferă de hepatită, diabet sau
hipotiroidie, iar celor cu dereglări frecvente ale tractusului digestiv se
recomandă, după consultarea medicului, un consum moderat.
· Prunele uscate: sunt bogate în
vitamina A, fibre, potasiu şi cupru. Au efect laxativ, ajută în curele de
slăbire, la combaterea obezităţii, reglarea tensiunii arteriale, oboselii, a
unor tipuri de cancer, influențează creşterea imunităţii, previn artrozele şi
artritele, reduc riscul bolilor neuro degenerative.
· Stafidele: au fost uscate încă din
antichitate, de perşi şi egipteni; au un conţinut important de fibre, fenoli, un
mineral ce previne osteoporoza, . Combat
afecţiunile gingiilor şi dinţilor, oboseala, anemia şi constipaţia. Au efecte antioxidante,
antiseptice şi antiinflamatoare şi previn instalarea stărilor depresive.
· Smochinele: în Grecia antică erau cel mai
dorite fructe, iar romanii le considerau sacre. Conţin vitaminele A, C, unele
vitamine B, substanţe organice cu rol anti-cancerigen şi fibre. Au un aport ridicat
de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier. Ajută în curele de slăbire şi detoxifiere,
la buna funcţionare a sistemului nervos şi reducerea stresului, împiedică
procesele de îmbătrânire, anemia, furunculoza.
· Curmalele: conţin vitamina A, carbohidraţi, polifenoli,
fructoză, fier, fosfor, magneziu, potasiu, calciu. Întăresc sistemul imunitar,
dau energie, reglează tensiunea, previn anemia, astenia şi afecţiunile
digestive. Previn apariţia cancerului şi favorizează refacerea persoanelor convalescente.
Nu se recomandă diabeticilor.
· Goji: descoperite relativ recent de medicina modernă
occidentală, aceste fructe au fost considerate un medicament în medicina antică
orientală. O sursă regală de vitamine esenţiale organismului cu rol antioxidant
bine cunoscut (A, B1-B3, C), de minerale indispensabile pentru sănătate
(calciu, zinc, seleniu, fosfor, fier, magneziu, potasiu) întăresc sistemul
imunitar, revigorează organismul şi psihicul, reglează circulaţia, reduc
efectele de îmbătrânire şi echilibrează nivelurile hormonale.
· Afinele: au un conţinut mare de vitamine (C, E, K unele vitamine
din complexul B), tanini, folaţi, protocianide, minerale (seleniu, zinc, mangan,
calciu, fosfor) şi fibre. Ajută în curele de slăbire la arderea grăsimilor în
exces şi la tratarea insomniei, favorizează eliminarea unor toxine din creier
şi a radicalilor liberi din organism, protejează pielea, vederea şi sistemul
imunitar, având efect anti-cancerigen. Previne deteriorarea cognitivă asociată
bolilor neuro degenerative şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Neutralizează
infecţiile din intestin. Întrucât sunt uşor amărui ele se comercializează uşor
îndulcite.
· Merele: sursă importantă de potasiu, calciu, magneziu, fosfor,
seleniu, carbohidraţi (preponderent sub formă de glucide), antioxidanţi şi
fibre, cu un conţinut redus de grăsimi, chiar şi uscate pot fi o gustare sănătoasă ce înlocuieşte cu
succes o prăjitură sau „ceva de ronţăit”. În plus reglează şi tensiunea
arterială, fiind sărace în sodiu, ca şi caisele.
· Merişoare: au un conţinut ridicat de antioxidanți,
vitamine A, B1, B2 şi C, polifenoli, tanini, saponine, fier, potasiu, magneziu
şi calciu. Scad riscul infecțiilor urinare, încetinește creșterea tumorilor
şi îmbătrânirea, previn ulcerul, scorbutul şi anemia, au acţiune antimicotică,
antibacteriană şi vasodilatatoare. Ajută la reducerea depozitelor de grăsime. Doza recomandabilă este mai mică de 50 g pe zi.
· Măceşele: sunt binecunoscute pentru efectul
lor vitaminizant, antiinflamator intestinal, anti-diareic, coleretic, vermicid.
Ajută în curele de dezintoxicare la eliminarea toxinelor, la buna funcţionare a
sistemului endocrin, la refacerea vaselor şi circulaţiei sangvine (inclusiv la
nivelul creierului) şi stimulează activitatea bilei.
· Acai: bogate în vitamine:
B, C E, Omega 3,6 şi 9, fibre şi minerale, sunt o sursă de antioxidanţi extrem
de eficace (de 10 ori mai puternic decât merele, cireșele şi unele fructe de
pădure şi de 35 de ori mai puternic decât portocalele). Au un efect benefic anti-îmbătrânire
şi în reducerea riscului de cancer.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu