PASCĂ
· aluat de
cozonac (vezi reţeta)
· 1 kg brânză
de vaci degresată (Rarău)
· 150-200 g zahăr
(sau după gust)
· 1 sticluţă
esenţă rom
· 3 pliculeţe
zahăr vanilat
· 5 ouă
· sare
· 50 -100 g
stafide
· coaja de la 1
lămâie/portocală
· (sâmburi de
nucă mărunţiţi/coajă de portocală confiată/merişoare – după gust)
Preparare:
Într-o formă rotundă de 24-28 cm diametru,
unsă cu ulei şi tapetată cu făină, se întinde o foaie aluat, inclusiv pe
margini. Se toarnă compoziţia rezultată din amestecarea ingredientelor, se aduc
peste umplutură marginile de aluat lăsate anterior peste marginile formei. Se pun
rulouri fine de cocă peste umplutură.
Se lasă să mai crească 10-15 minute, apoi se
dă la cuptor, la foc potrivit cca 1 h, până se rumeneşte. Se spoieşte cu ou şi
se lasă să se răcească în formă.
Când se scoate, este
recomandabil să se aşeze pe un platou întins, sau ceva mai mare decât forma,
pentru a nu se lăsa mijlocul (care este greu şi se va mula pe adâncitura
platoului) şi a-şi strica forma (aşa cum am păţit de data aceasta eu).
Recomandări:
Dacă brânza are zer mult o puteţi scurge astfel:
într-un vas adânc, cu bază larg ă, se aşează on start de mălai şi peste el o
batistă de bumbac sau un tifon pus în 2-4 straturi, funcţie de cât este de rar.
Aşezaţi brânza uniform şi cu grijă pe tifon şi ţineţi-o 2-3 ore, răsucind-o din
când în când cu o lingura.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu