
PRĂJITURĂ
CU CIOCOLATĂ
Ingrediente:
· 200 g făină
· 4 ouă
· 350-400 g zahăr
· 5 linguri cacao
neagră
· 250 g unt sau
margarină
· 125 ml lapte/apă
· 1 pliculeţ zahăr
vanilat
· coaja de la 1 lămâie/portocală
· 1 lingură rasă
bicarbonat de sodiu
· esenţă rom
· sare
· 100 g nucă măcinată
fin; smochine uscate/caise confiate tocate mărunt, stafide etc.
· 2 tablete ciocolată
amăruie (cca. 200 g ciocolată menaj de tip kuverture - glazură)
· 50 g unt
· 1 lingură lapte
Preparare:
Se preîncălzește cuptorul şi se pregăteşte o tavă pentru
cuptor cu dimensiunile interioare 35x37 cm, care se unge cu puţin ulei, peste
care se presară puţină făină. Tocaţi/mărunţiţi nuca, smochinele, caisele sau
orice alte fructe confiate vă plac, în bucăţi fine, pentru a nu se lăsa la
fundul compoziţiei, după turnarea acesteia în tavă.
Într-un vas cu fund mai gros (dacă aveţi Zepter de 3 l,
diametru de 20 cm este numai bun) frecaţi zahărul cu cacao, pentru a se sfărâma
bulgăraşii de cacao, adăugaţi sarea, untul şi laptele şi puneţi vasul pe foc
mic, mestecând des, pentru a nu se lipi de fund. Între timp amestecaţi
bicarbonatul cu făina şi separați ouăle.
După ce zahărul s-a topit, puneţi vasul la răcit în apă
rece, apoi adăugaţi mirodeniile (vanilia, romul, coaja de lămâie/ portocală)
gălbenuşurile – unul câte unul, făina şi fructele mărunţite.
Bateţi spumă albuşurile şi adăugaţi-le cu ajutorul unei
spatule, prin răsturnare uşoară, pentru a permite compoziţiei să rămână aerată –
de la albuşuri.
Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi-o să fie uniformă ca
nivel, apoi daţi-o la cuptor, mai întâi la foc tare cca. 5-10 minute, apoi la
foc mic încă 15-25 minute. Este gata când se întăreşte deasupra, se desprinde
de pe margini iar scobitoarea introdusă în prăjitură iese curată.
Peste prăjitură se toarnă imediat glazura obţinută din
topirea ciocolatei de menaj cu cca. 50 g unt, 1 lingură cacao şi 1 lingură
lapte. Se întinde uniform şi se lasă să se răcească în tavă. Se taie după
răcire.
Dacă vă place, puteţi presăra deasupra fulgi de cocos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu