duminică, 13 septembrie 2015



PRĂJITURĂ CU CIOCOLATĂ
Ingrediente:
·      200 g făină
·      4 ouă
·      350-400 g zahăr
·      5 linguri cacao neagră
·      250 g unt sau margarină
·      125 ml lapte/apă

·      1 pliculeţ zahăr vanilat
·      coaja de la 1 lămâie/portocală
·      1 lingură rasă bicarbonat de sodiu
·      esenţă rom
·      sare
·      100 g nucă măcinată fin; smochine uscate/caise confiate tocate mărunt, stafide etc.
·      2 tablete ciocolată amăruie (cca. 200 g ciocolată menaj de tip kuverture - glazură)
·      50 g unt
·      1 lingură lapte
Preparare:
Se preîncălzește cuptorul şi se pregăteşte o tavă pentru cuptor cu dimensiunile interioare 35x37 cm, care se unge cu puţin ulei, peste care se presară puţină făină. Tocaţi/mărunţiţi nuca, smochinele, caisele sau orice alte fructe confiate vă plac, în bucăţi fine, pentru a nu se lăsa la fundul compoziţiei, după turnarea acesteia în tavă.
Într-un vas cu fund mai gros (dacă aveţi Zepter de 3 l, diametru de 20 cm este numai bun) frecaţi zahărul cu cacao, pentru a se sfărâma bulgăraşii de cacao, adăugaţi sarea, untul şi laptele şi puneţi vasul pe foc mic, mestecând des, pentru a nu se lipi de fund. Între timp amestecaţi bicarbonatul cu făina şi separați ouăle.
După ce zahărul s-a topit, puneţi vasul la răcit în apă rece, apoi adăugaţi mirodeniile (vanilia, romul, coaja de lămâie/ portocală) gălbenuşurile – unul câte unul, făina şi fructele mărunţite.
Bateţi spumă albuşurile şi adăugaţi-le cu ajutorul unei spatule, prin răsturnare uşoară, pentru a permite compoziţiei să rămână aerată – de la albuşuri.
Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi-o să fie uniformă ca nivel, apoi daţi-o la cuptor, mai întâi la foc tare cca. 5-10 minute, apoi la foc mic încă 15-25 minute. Este gata când se întăreşte deasupra, se desprinde de pe margini iar scobitoarea introdusă în prăjitură  iese curată.
Peste prăjitură se toarnă imediat glazura obţinută din topirea ciocolatei de menaj cu cca. 50 g unt, 1 lingură cacao şi 1 lingură lapte. Se întinde uniform şi se lasă să se răcească în tavă. Se taie după răcire.
Dacă vă place, puteţi presăra deasupra fulgi de cocos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu