TRANSFERATI-VA
GRADINA SI LIVADA IN CONGELATOR/LADA FRIGORIFICA
Hrana
proaspătă, naturală, dar şi păstrarea ei corectă şi sigură sunt elemente
obligatorii pentru sănătate.
În actualul context al civilizaţiei, metodele
tradiţionale au devenit în mare parte inadecvate şi par să pună în pericol
sănătatea, de aceea tehnologia a încercat schimbarea lor şi, în mare parte, a
reuşit.
Un procedeu sănătos şi simplu de conservare a alimentelor
este congelarea acestora.
Faţă de alte metode (afumare, sărare, confiere, murare
sau transformarea în conserve) congelarea prezintă următoarele avantaje:
· nu
presupune adăugarea altor substanţe;
· se
păstrează în procent mai mare elementele nutritive;
· alimentele
se pot păstra o perioadă mai mare de timp;
· metoda
nu permite dezvoltarea de microorganisme dăunătoare, oxidarea sau fermentarea
alimentelor;
· factorii
de mediu nu le alterează (lumină, variaţii de temperatură sau umiditate etc.);
Combinarea congelării cu vidarea poate aduce beneficii
suplimentare, cum ar fi:
© mai
buna păstrare a aromelor şi texturilor alimentelor congelate după vidare;
© nespargerea
membranei acestora datorită ieşirii apei la suprafaţa lor (nu mai apar cristale
de gheaţă);
© prezervarea
calităţilor organoleptice aproape în totalitate;
© reducerea
spaţiului ocupat în mijlocul de refrigerare;
© economii
financiare importante (porţionare conform necesităţilor de consum, achiziţia
alimentelor în perioadele de sezon – mai ieftine – etc.).
Pentru vacuumarea alimentelor în bucătărie de peste 14 ani
eu folosesc sistem ul VacSy al firmei Zepter. După cum veţi vedea în fotografii
am articole din primele trei serii ale acestui sistem (verde, gri şi orange).
Până de curând tot ceea ce adunam din grădină în surplus
„înghesuiam” în cele trei sertare ale congelatorului, dar citind atâtea
grozăvii despre conservele din comerţ şi despre ambalajele în care acestea sunt
făcute, sau despre condiţiile improprii în care sunt păstrate alimentele
congelate, ne-am hotărât să limităm la maximum posibil achiziţionarea acestora
din comerţ şi să le „producem” noi. Aşa că am cumpărat o mică ladă frigorifică
ce a adus în familia noastră „fantezii” în ceea ce priveşte legumele şi
fructele pe care dorim să le consumăm peste iarnă, ținând cont de faptul că,
mai ales iarna, corpul are nevoie de multe vitamine, minerale şi alte elemente
nutritive pentru a putea răspunde în plus şi frigului, lipsei soarelui şi
epidemiilor de răceală.
În cele ce urmează, pentru cei care au acest sistem de
vidare, vă voi da câteva trucuri pentru congelare:
− culegeţi
alimentele atunci când aveţi timp să le pregătiţi – cât mai rapid după cules;
− spălaţi-le
bine şi lăsaţi-le să se scurgă foarte bine de apă – eventual ştergeţi-le;
− dacă
doriţi să vidaţi fructe cu sâmburi mari (caise, piersici, prune etc.), vă
sfătuiesc să le desfaceţi, să le aşezaţi fie cu cavitatea în jos, fie să le
reuniţi, dar ştergeţi excesul de zeamă;
− dacă
doriţi să vidaţi verdeaţă alternaţi pe lungimea pungii partea cu frunze şi cea
cu tulpină (nu renunţaţi la tulpini, chiar dacă sunt mai groase – dau o savoare
extraordinară preparatelor; când le veţi toca, faceţi-o cât mai mărunt);
− aproximaţi
cantitatea de care aveţi nevoie din
fiecare (funcţie de nr. de porţii şi de cât de des gătiţi);
− aproximaţi
cantitatea de alimente pe care o folosiţi odată (de exemplu pentru o
ciorbă/supă – cât morcov/
ardei/verdeaţă
etc. obişnuiţi să folosiţi);
− evaluaţi
care ar fi cea mai spornică variantă de debitare a pungii VacSy (atenţie!
– se recuperează şi se poate refolosi după spălare şi uscare, aşadar, deşi pare
că o risipiţi, vă sfătuiesc să o tăiaţi mai mare decât aveţi nevoie la aceea
utilizare, partea care serveşte la vidare şi sigilare o veţi tăia ulterior, dar
astfel punga nu va rămâne prea mică).
− pe
ştraiful unde a fost sigilată (lipită) notaţi alimentul pe care l-aţi vidat
(mai ales pentru fructele de pădure şi verdeaţă) sau lipiţi etichete;
− nu
„umflaţi” pungile, aplatizaţi conţinutul, chiar dacă veţi tăia mai mari pungile
– se vor supraetaja mult mai bine (mai ales în cazul lăzilor frigorifice fără
compartimentare - eu am păţit-o anul trecut şi a fost cam dezordine);
− respectaţi
indicaţiile date de producător pentru timpii de păstrare a alimentelor
congelate.
Ce puteţi
vida?
Funcţie de felurile
de mâncare pe care obişnuiţi să le preparaţi, puteţi vida:
© fructe
întregi, jumătăţi, felii sau cuburi;
© legume
rădăcinoase rondele, rase, baghete subţiri;
© spanac,
lobodă, ştevie, frunze de viţă;
© verdeaţă
întreagă sau deja tocată;
© fasole,
dovlecei, ardei, roşii întregi, vinete coapte sau pentru alte feluri de mâncare;
© dovleac
ras sau cuburi;
© ingrediente
pentru zacuscă;
© produse
de patiserie/aluaturi;
© toate
tipurile de carne;
© preparate
din carne: cartaboşi, cârnaţi, slănină, pastramă, kaiser, sarmale, chiftele
etc.





Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu