duminică, 28 iunie 2015

TRANSFERATI-VA GRADINA SI LIVADA IN CONGELATOR/LADA FRIGORIFICA
Hrana proaspătă, naturală, dar şi păstrarea ei corectă şi sigură sunt elemente obligatorii pentru sănătate.
În actualul context al civilizaţiei, metodele tradiţionale au devenit în mare parte inadecvate şi par să pună în pericol sănătatea, de aceea tehnologia a încercat schimbarea lor şi, în mare parte, a reuşit.
Un procedeu sănătos şi simplu de conservare a alimentelor este congelarea acestora.

Faţă de alte metode (afumare, sărare, confiere, murare sau transformarea în conserve) congelarea prezintă următoarele avantaje:
·  nu presupune adăugarea altor substanţe;
·  se păstrează în procent mai mare elementele nutritive;
·  alimentele se pot păstra o perioadă mai mare de timp;
·  metoda nu permite dezvoltarea de microorganisme dăunătoare, oxidarea sau fermentarea alimentelor;
·  factorii de mediu nu le alterează (lumină, variaţii de temperatură sau umiditate etc.);
Combinarea congelării cu vidarea poate aduce beneficii suplimentare, cum ar fi:
©  mai buna păstrare a aromelor şi texturilor alimentelor congelate după vidare;
©  nespargerea membranei acestora datorită ieşirii apei la suprafaţa lor (nu mai apar cristale de gheaţă);
©  prezervarea calităţilor organoleptice aproape în totalitate;
©  reducerea spaţiului ocupat în mijlocul de refrigerare;
©  economii financiare importante (porţionare conform necesităţilor de consum, achiziţia alimentelor în perioadele de sezon – mai ieftine – etc.).

Pentru vacuumarea alimentelor în bucătărie de peste 14 ani eu folosesc sistem ul VacSy al firmei Zepter. După cum veţi vedea în fotografii am articole din primele trei serii ale acestui sistem (verde, gri şi orange).
Până de curând tot ceea ce adunam din grădină în surplus „înghesuiam” în cele trei sertare ale congelatorului, dar citind atâtea grozăvii despre conservele din comerţ şi despre ambalajele în care acestea sunt făcute, sau despre condiţiile improprii în care sunt păstrate alimentele congelate, ne-am hotărât să limităm la maximum posibil achiziţionarea acestora din comerţ şi să le „producem” noi. Aşa că am cumpărat o mică ladă frigorifică ce a adus în familia noastră „fantezii” în ceea ce priveşte legumele şi fructele pe care dorim să le consumăm peste iarnă, ținând cont de faptul că, mai ales iarna, corpul are nevoie de multe vitamine, minerale şi alte elemente nutritive pentru a putea răspunde în plus şi frigului, lipsei soarelui şi epidemiilor de răceală.

În cele ce urmează, pentru cei care au acest sistem de vidare, vă voi da câteva trucuri pentru congelare:
culegeţi alimentele atunci când aveţi timp să le pregătiţi – cât mai rapid după cules;
spălaţi-le bine şi lăsaţi-le să se scurgă foarte bine de apă – eventual ştergeţi-le;
dacă doriţi să vidaţi fructe cu sâmburi mari (caise, piersici, prune etc.), vă sfătuiesc să le desfaceţi, să le aşezaţi fie cu cavitatea în jos, fie să le reuniţi, dar ştergeţi excesul de zeamă;
dacă doriţi să vidaţi verdeaţă alternaţi pe lungimea pungii partea cu frunze şi cea cu tulpină (nu renunţaţi la tulpini, chiar dacă sunt mai groase – dau o savoare extraordinară preparatelor; când le veţi toca, faceţi-o cât mai mărunt);
aproximaţi cantitatea de care aveţi nevoie din fiecare (funcţie de nr. de porţii şi de cât de des gătiţi);
aproximaţi cantitatea de alimente pe care o folosiţi odată (de exemplu pentru o ciorbă/supă – cât morcov/
ardei/verdeaţă etc. obişnuiţi să folosiţi);
evaluaţi care ar fi cea mai spornică variantă de debitare a pungii VacSy (atenţie! – se recuperează şi se poate refolosi după spălare şi uscare, aşadar, deşi pare că o risipiţi, vă sfătuiesc să o tăiaţi mai mare decât aveţi nevoie la aceea utilizare, partea care serveşte la vidare şi sigilare o veţi tăia ulterior, dar astfel punga nu va rămâne prea mică).
pe ştraiful unde a fost sigilată (lipită) notaţi alimentul pe care l-aţi vidat (mai ales pentru fructele de pădure şi verdeaţă) sau lipiţi etichete;
nu „umflaţi” pungile, aplatizaţi conţinutul, chiar dacă veţi tăia mai mari pungile – se vor supraetaja mult mai bine (mai ales în cazul lăzilor frigorifice fără compartimentare - eu am păţit-o anul trecut şi a fost cam dezordine);
respectaţi indicaţiile date de producător pentru timpii de păstrare a alimentelor congelate.

Ce puteţi vida?
Funcţie de felurile de mâncare pe care obişnuiţi să le preparaţi, puteţi vida:
©  fructe întregi, jumătăţi, felii sau cuburi;
©  legume rădăcinoase rondele, rase, baghete subţiri;
©  spanac, lobodă, ştevie, frunze de viţă;
©  verdeaţă întreagă sau deja tocată;
©  fasole, dovlecei, ardei, roşii întregi, vinete coapte sau pentru alte feluri de mâncare;
©  dovleac ras sau cuburi;
©  ingrediente pentru zacuscă;
©  produse de patiserie/aluaturi;
©  toate tipurile de carne;

©  preparate din carne: cartaboşi, cârnaţi, slănină, pastramă, kaiser, sarmale, chiftele etc.  








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu