Ingrediente:
Blat:
·
8 ouă
·
9 linguri mari zahăr
pudră
·
9 linguri mari
făină
·
2 pliculeţe zahăr
vanilat
·
2 linguri mari apă
(lapte)
·
coaja de la 1 lămâie
·
2 linguriţe cu vârf
bicarbonat de sodiu
·
un praf sare
Crema:
· 4 gălbenuşuri
· 300 g zahăr
pudră
· 3 pachete de unt
· 100 g cacao (neagră de preferinţă)
· rom
· vanilie
· un praf sare
Preparare:
Se preîncălzeşte cuptorul la 1800C.
Se îmbracă forma de tort (Φ 24 cm) cu hârtie de copt (inclusiv pe margini).
Într-un bol mediu, se combină făina şi
bicarbonatul. Se separă ouăle, albuşurile se bat cu zahărul pudră şi vanilia până
sarea fac picuri (ca pentru bezea) iar gălbenuşurile se freacă cu sarea. În
compoziţia de albuşuri se picură gălbenuşurile care se înglobează cu o spatulă
(sau cu robotul, la viteza cea mai mică), apoi se adaugă vanilia, coaja de
lămâie, apa şi făina.
Se toarnă compoziţia în formă şi se dă
la cuptor, la foc iute primele 5-8 minute, apoi se reduce focul. Coacerea este
gata atunci când blatul se desprinde de pe hârtia de copt, iar scobitoarea
înfiptă în centrul formei iese curată. Se răceşte în formă, apoi, după
îndepărtarea hârtiei se taie blatul pe orizontală, în 3 bucăţi egale.
Pentru cremă
se amestecă zahărul pudră cu cacao şi sarea. Se freacă cremă untul şi se adaugă
puţin câte puţin zahărul pudră, cu grijă, să nu sară din bol. Când s-a
omogenizat compoziţia, se adaugă pe rând gălbenuşurile şi mirodeniile.
Se montează
tortul, fiecare porţiune de blat, însiropându-se cu un sirop din apă, zahăr,
coajă de lămâie/portocală, rom, vanile etc.
Se îmbracă
în cremă. Se poate decora cu frişcă, bucăţi de fructe
confiate/ananas/kiwi/caise etc.


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu