marți, 30 decembrie 2014

TORT CU CREMĂ DE CACAO
Ingrediente:
Blat:
·    8 ouă
·    9 linguri mari zahăr pudră
·    9 linguri mari făină
·    2 pliculeţe zahăr vanilat
·    2 linguri mari apă (lapte)
·    coaja de la 1 lămâie
·    2 linguriţe cu vârf bicarbonat de sodiu
·    un praf sare

Crema:
·  4 gălbenuşuri
·  300 g zahăr pudră
·  3 pachete de unt
·  100 g cacao (neagră de preferinţă)
·  rom
·  vanilie
·  un praf sare
Preparare:
Se preîncălzeşte cuptorul la 1800C. Se îmbracă forma de tort (Φ 24 cm) cu hârtie de copt (inclusiv pe margini).
Într-un bol mediu, se combină făina şi bicarbonatul. Se separă ouăle, albuşurile se bat cu zahărul pudră şi vanilia până sarea fac picuri (ca pentru bezea) iar gălbenuşurile se freacă cu sarea. În compoziţia de albuşuri se picură gălbenuşurile care se înglobează cu o spatulă (sau cu robotul, la viteza cea mai mică), apoi se adaugă vanilia, coaja de lămâie, apa şi făina.
Se toarnă compoziţia în formă şi se dă la cuptor, la foc iute primele 5-8 minute, apoi se reduce focul. Coacerea este gata atunci când blatul se desprinde de pe hârtia de copt, iar scobitoarea înfiptă în centrul formei iese curată. Se răceşte în formă, apoi, după îndepărtarea hârtiei se taie blatul pe orizontală, în 3 bucăţi egale.
Pentru cremă se amestecă zahărul pudră cu cacao şi sarea. Se freacă cremă untul şi se adaugă puţin câte puţin zahărul pudră, cu grijă, să nu sară din bol. Când s-a omogenizat compoziţia, se adaugă pe rând gălbenuşurile şi mirodeniile.
Se montează tortul, fiecare porţiune de blat, însiropându-se cu un sirop din apă, zahăr, coajă de lămâie/portocală, rom, vanile etc.

Se îmbracă în cremă. Se poate decora cu frişcă, bucăţi de fructe confiate/ananas/kiwi/caise etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu