TORT „DIPLOMAT”
Blat: orice blat din pandişpan sau pişcoturi şampanie
Crema:
· 4 ouă
· 1 cană
zahăr
· 1 cană lapte
· 4 pliculeţe gelatină
· 500-600 g smântână
· vanilie
· coajă de lămâie/portocală
· fructe (după preferinţe)
Se bat
gălbenuşurile cu zahărul până se obţine o cremă pufoasă, se adaugă laptele. Se
pune compoziţia la fiert la bain-maire, se adaugă gelatina desfăcută în
prealabil, până aceasta se topeşte iar compoziţia se îngroaşă, se dă la o
parte, se adaugă vanilia, coaja de lămâie/portocală şi se lasă să se răcească.
Între timp se taie
fructele bucăţi fine (scurgeţi sucul, dacă se lasă). Pot fi fructe proaspete, confiate etc. Ananasul să nu
lipsească. Se aşează acestea în vasul unde
pregătim tortul pentru a-l lăsa la frigider (peste noapte, dacă este timp, sau
cel puţin 4 ore). Eu folosesc un vas de 4 l (diametru 24/28 cm). Aveţi grijă să
le presăraţi uniform şi pe culori, pentru un aspect plăcut.
În compoziţia
răcită se adaugă smântâna bătută în prealabil cu furculiţa pentru a se îngloba cât mai uniform, care se omogenizează uşor, prin răsturnare cu o paletă, apoi albuşurile bătute spumă tare.
Se răstoarnă
compoziţia peste fructe, se uniformizează, apoi se aşează blatul/sau se pun pe
toată suprafaţa pişcoturi. Dacă folosiţi blat, presaţi-l uşor peste cremă, iar
după întărirea cremei însiropaţi-l. Daţi vasul la rece pentru minim 4 ore sau peste noapte.
Se trece un cuţit pe pereţi, se clatină de câteva
ori cu putere vasul, pentru dezlipirea tortului, se aşează un platou peste gura
vasului şi se răstoarnă, astfel încât fructele să fie deasupra, iar blatul
dedesubt. Se decorează cu frişcă, fructe, fulgi de ciocolată etc

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu