marți, 30 decembrie 2014

TORT „DIPLOMAT
Ingrediente:
Blat: orice blat din pandişpan sau pişcoturi şampanie
Crema:
·  4 ouă
·  1 cană zahăr
·  1 cană lapte
·  4 pliculeţe gelatină
·  500-600 g smântână
·  vanilie
·  coajă de lămâie/portocală
·  fructe (după preferinţe)
Preparare:
Se bat gălbenuşurile cu zahărul până se obţine o cremă pufoasă, se adaugă laptele. Se pune compoziţia la fiert la bain-maire, se adaugă gelatina desfăcută în prealabil, până aceasta se topeşte iar compoziţia se îngroaşă, se dă la o parte, se adaugă vanilia, coaja de lămâie/portocală şi se lasă să se răcească.
Între timp se taie fructele bucăţi fine (scurgeţi sucul, dacă se lasă). Pot fi fructe proaspete, confiate etc. Ananasul să nu lipsească. Se aşează acestea în vasul unde pregătim tortul pentru a-l lăsa la frigider (peste noapte, dacă este timp, sau cel puţin 4 ore). Eu folosesc un vas de 4 l (diametru 24/28 cm). Aveţi grijă să le presăraţi uniform şi pe culori, pentru un aspect plăcut.
În compoziţia răcită se adaugă smântâna bătută în prealabil cu furculiţa pentru a se îngloba cât mai uniform, care se omogenizează uşor, prin răsturnare cu o paletă, apoi albuşurile bătute spumă tare.
Se răstoarnă compoziţia peste fructe, se uniformizează, apoi se aşează blatul/sau se pun pe toată suprafaţa pişcoturi. Dacă folosiţi blat, presaţi-l uşor peste cremă, iar după întărirea cremei însiropaţi-l. Daţi vasul la rece  pentru minim 4 ore sau peste noapte.
Se trece un cuţit pe pereţi, se clatină de câteva ori cu putere vasul, pentru dezlipirea tortului, se aşează un platou peste gura vasului şi se răstoarnă, astfel încât fructele să fie deasupra, iar blatul dedesubt. Se decorează cu frişcă, fructe, fulgi de ciocolată etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu