duminică, 14 decembrie 2014

ZACUSCĂ DE IARNĂ
Ingrediente:
·    1,5 kg vinete coapte anterior (congelate)
·    1 kg ardei capia copţi anterior (congelaţi)
·    0,5 - 0,75 kg ceapă tăiată solzişori
·    3 - 4 felii măr
·    250-300 ml ulei
·    1 - 1,5 l suc de roşii
·    2-3 foi dafin
·    20-25 boabe piper
·    2-3 crenguţe rozmarin
·    sare
Mod de lucru:
Într-un vas Zepter mai înalt în pereţi (TF-024-67, de exemplu) adus la ieşirea acului termocontrolului din zona galbenă se pune uleiul şi apoi se adaugă ceapa şi feliile de măr, se acoperă vasul şi se lasă ceapa să se înmoaie bine.

Peste ceapa călită se adaugă ardeii copţi mărunţiţi după preferinţă şi vinetele, cu tot cu zeama ce şi-o lasă când se dezgheaţă. Se adaugă sare după gust, foile de dafin şi piperul.
Se lasă compoziţia să fiarbă  cca. 30 minute de când acul termocontrolului ajunge la jumătatea zonei verzi, mestecând repede de câteva ori (compoziţia este densă şi are un conţinut redus de apă).
Se ridică capacul, se verifică starea legumelor, dacă sunt pătrunse, se scot pieliţele de la coaja mărului, se adaugă sucul de roşii şi rozmarinul şi se mai fierbe la foc mic cca. 20 minute de la ajungerea acului termocontrolului la jumătatea zonei verzi.
Faţă de pregătirea tradiţională a zacuscăi, faptul că folosim o cantitate mai redusă de ulei, nu permite ca atunci când zacusca este gata, acesta să iasă la suprafaţă, dar ea este gata atunci când capătă textură uniformă.
Se toarnă în borcane sterilizate (încinse în cuptor), se lasă să se răcească, se închid cu capacul cu filet şi se videază astfel: se aşează câte borcane încap într-un vas Zepter cu pereţii mai înalţi (ca să încapă bine borcanele), se acoperă vasul cu capacul Lexi potrivit vasului (din sistemul de păstrare în vid a alimentelor – VacSy). Se aplică pompa şi se videază vasul; odată cu aerul din vas, va fi extras şi aerul de sub capacele borcanelor).
Dacă nu aveţi sistemul de vidare, borcanele se pot da la cuptor, la foc mic, 5-10 minute, cât să prindă o crustă deasupra, se răcesc şi se închid.
Recomandări:

Feliuţele de măr vor absorbi iuțeala cepei, le puteţi lăsa în zacuscă, sau le puteţi scoate înainte de adăugarea ardeilor şi vinetelor. Când puneţi zacusca în borcane aveţi grijă să scoateţi şi foile de dafin şi crenguţele de rozmarin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu