Ingrediente:
·
1,5 kg vinete
coapte anterior (congelate)
·
1 kg ardei capia copţi
anterior (congelaţi)
·
0,5 - 0,75 kg ceapă
tăiată solzişori
·
3 - 4 felii măr
·
250-300 ml ulei
·
1 - 1,5 l suc de
roşii
·
2-3 foi dafin
·
20-25 boabe piper
·
2-3 crenguţe
rozmarin
·
sare
Mod de
lucru:
Într-un vas Zepter mai înalt în pereţi
(TF-024-67, de exemplu) adus la ieşirea acului termocontrolului din zona
galbenă se pune uleiul şi apoi se adaugă ceapa şi feliile de măr, se acoperă
vasul şi se lasă ceapa să se înmoaie bine.
Peste ceapa călită se adaugă ardeii copţi
mărunţiţi după preferinţă şi vinetele, cu tot cu zeama ce şi-o lasă când se
dezgheaţă. Se adaugă sare după gust, foile de dafin şi piperul.
Se lasă compoziţia să fiarbă cca. 30 minute de când acul termocontrolului
ajunge la jumătatea zonei verzi, mestecând repede de câteva ori (compoziţia
este densă şi are un conţinut redus de apă).
Se ridică capacul, se verifică starea legumelor,
dacă sunt pătrunse, se scot pieliţele de la coaja mărului, se adaugă sucul de
roşii şi rozmarinul şi se mai fierbe la foc mic cca. 20 minute de la ajungerea
acului termocontrolului la jumătatea zonei verzi.
Faţă de pregătirea tradiţională a zacuscăi,
faptul că folosim o cantitate mai redusă de ulei, nu permite ca atunci când
zacusca este gata, acesta să iasă la suprafaţă, dar ea este gata atunci când
capătă textură uniformă.
Se toarnă în borcane sterilizate (încinse în
cuptor), se lasă să se răcească, se închid cu capacul cu filet şi se videază
astfel: se aşează câte borcane încap într-un vas Zepter cu pereţii mai înalţi
(ca să încapă bine borcanele), se acoperă vasul cu capacul Lexi potrivit
vasului (din sistemul de păstrare în vid a alimentelor – VacSy). Se aplică
pompa şi se videază vasul; odată cu aerul din vas, va fi extras şi aerul de sub
capacele borcanelor).
Dacă nu aveţi sistemul de vidare, borcanele
se pot da la cuptor, la foc mic, 5-10 minute, cât să prindă o crustă deasupra,
se răcesc şi se închid.
Recomandări:
Feliuţele de măr vor absorbi iuțeala cepei,
le puteţi lăsa în zacuscă, sau le puteţi scoate înainte de adăugarea ardeilor
şi vinetelor. Când puneţi zacusca în borcane aveţi grijă să scoateţi şi foile
de dafin şi crenguţele de rozmarin.


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu