ALIMENTE CE SCOT METALELE GRELE DIN ORGANISM
Multe dintre problemele noastre de sănătate
sunt datorate metalelor grele pe care le aducem în organism prin mâncare (din
pesticide şi îngrăşăminte, aditivi alimentari, produse farmaceutice: vaccinuri
şi medicamente pentru probleme ale stomacului), apă (din contaminaţii pânzei
freatice), prin inspirarea aerului poluat (gaze de eşapament, fumul de ţigară
etc.) sau folosind unele produse chimice, prin absorbţie la nivelul epidermei,
sau din cauza preparării hranei în vase/tăvi din materiale necorespunzătoare.
Aceste metale sunt agenţi cancerigeni
binecunoscuți în lumea medicală: crom, taliu, aluminiu, mercur, cadmiu, staniu,
plumb sau uraniu, care, în timp, pot provoca dereglări şi degenerări ale
ţesutului muscular, nervos, ale oaselor.
Există la nivelul organismului un mecanism de
apărare împotriva lor, un fenomen ce în chimie se numeşte „chelare”, ce constă
în combinarea unor substanţe din corp cu metalele, urmând a le elimina pe
tractusul urinar sau digestiv.
Este deci destul de greu să eviţi
contaminarea cu aceste metale, dar cum natura ne vine întotdeauna în ajutor
putem să beneficiem de darurile ei. Există o serie de plante aromatice sau
fructe care ne poate ajuta. Alte proprietăţi ale unora dintre ele sunt deja
prezentate în tab-ul destinat mirodeniilor, aici vom discuta despre puterea lor
de a ne detoxifica.
IATĂ CÂTEVA DINTRE ACESTEA:
legumele
şi fructele ce
conţin pectină (fibră insolubilă ce se găseşte în coaja acestora): mere, varză,
pere, kiwi, struguri, fasole verde sau boabe, dovlecei, sfeclă, morcovi, gutui,
banane, citrice, zmeură, fulgi de porumb etc. – în afara îndepărtării metalelor
grele reduc şi alte toxine din sânge şi au efecte benefice asupra florei
intestinale, peristaltismului intestinal
şi asupra unor afecţiuni cronice: diabet, colesterol, cancer;
coriandrul
– eficient în îndepărtarea aluminiului,
plumbului şi mercurului din organism, inclusiv din creier;
pătrunjelul
– recomandat în special pentru îndepărtarea
mercurului, datorită efectului antioxidanţilor conţinuţi. Alături de el luptă
şi varza şi broccoli;
microalga
Chlorella – bogată în clorofilă, minerale,
vitamina B, acizi omega 3 şi aminoacizi, folosită de japonezi după atacurile de
la Hiroshima şi Nagasaki, cu o constituţie celulară specială, reuşeşte să
îndepărteze cadmiul, uraniul, mercurul şi plumbul, fiind un detoxifiant
puternic. A dat rezultate excelente şi în tratamentul cancerului, stimulând
răspunsul imun al organismului, fiind şi un nutrient remarcabil;
alimentele
care conţin sulf şi arsen (ceapa, usturoiul,
hreanul, muştarul)– au efecte benefice pentru îndepărtarea mercurului;
citricele
bogate în acid citric (lămâile, grepfrut)
ajută ficatul să elimine mai uşor chelaţii metalelor grele. În combinaţie cu pectina
efectul fiecăruia este accentuat;
alimentele
ce conţin acidul alfa lipoic (acid
gras produs în fiecare celulă a organismului ce converteşte glucoza în energie
şi un antioxidant puternic) cum ar fi:
mazărea, spanacul, varza de Bruxelles, broccoli, organele, drojdia de bere etc.
neutralizează metalele grele din sânge, prevenind degerarea celulelor;
păpădia,
lucerna şi urzica – ajută la
eliminarea metalele grele din țesuturi şi la dizolvarea pietrelor de la rinichi.
Pericolul metalelor grele nu trebuie trecut
cu privirea în aceste timpuri în care poluarea este fără precedent. Terapia cu
agenţi de chelare poate dura de la câteva luni la câţiva ani şi în plus este
costisitoare.
Este deci esențial să ne protejăm aşa cum
putem.
Poate nu putem interveni la nivel macro, dar la noi acasă,
la noi în bucătărie, putem face multe: să consumăm,
în stare crudă sau gătite sub control termic, cât mai multe dintre alimentele
de mai sus, să purificăm apa pe care o consumăm şi să bem cât mai multă.
Este un început bun, ce se poate extinde şi
prin mişcare mai multă, astfel încât să fie stimulată transpiraţia, să încercăm
să purificăm aerul din casa noastră şi să renunţăm la fumat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu