duminică, 23 noiembrie 2014

ALIMENTE CE SCOT METALELE GRELE DIN ORGANISM

Multe dintre problemele noastre de sănătate sunt datorate metalelor grele pe care le aducem în organism prin mâncare (din pesticide şi îngrăşăminte, aditivi alimentari, produse farmaceutice: vaccinuri şi medicamente pentru probleme ale stomacului), apă (din contaminaţii pânzei freatice), prin inspirarea aerului poluat (gaze de eşapament, fumul de ţigară etc.) sau folosind unele produse chimice, prin absorbţie la nivelul epidermei, sau din cauza preparării hranei în vase/tăvi din materiale necorespunzătoare.
Aceste metale sunt agenţi cancerigeni binecunoscuți în lumea medicală: crom, taliu, aluminiu, mercur, cadmiu, staniu, plumb sau uraniu, care, în timp, pot provoca dereglări şi degenerări ale ţesutului muscular, nervos, ale oaselor.
Există la nivelul organismului un mecanism de apărare împotriva lor, un fenomen ce în chimie se numeşte „chelare”, ce constă în combinarea unor substanţe din corp cu metalele, urmând a le elimina pe tractusul urinar sau digestiv.
Este deci destul de greu să eviţi contaminarea cu aceste metale, dar cum natura ne vine întotdeauna în ajutor putem să beneficiem de darurile ei. Există o serie de plante aromatice sau fructe care ne poate ajuta. Alte proprietăţi ale unora dintre ele sunt deja prezentate în tab-ul destinat mirodeniilor, aici vom discuta despre puterea lor de a ne detoxifica.

IATĂ CÂTEVA DINTRE ACESTEA:
legumele şi fructele  ce conţin pectină (fibră insolubilă ce se găseşte în coaja acestora): mere, varză, pere, kiwi, struguri, fasole verde sau boabe, dovlecei, sfeclă, morcovi, gutui, banane, citrice, zmeură, fulgi de porumb etc. – în afara îndepărtării metalelor grele reduc şi alte toxine din sânge şi au efecte benefice asupra florei intestinale, peristaltismului intestinal  şi asupra unor afecţiuni cronice: diabet, colesterol, cancer;
coriandrul – eficient în îndepărtarea aluminiului, plumbului şi mercurului din organism, inclusiv din creier;
pătrunjelul – recomandat în special pentru îndepărtarea mercurului, datorită efectului antioxidanţilor conţinuţi. Alături de el luptă şi varza şi broccoli;
microalga Chlorella – bogată în clorofilă, minerale, vitamina B, acizi omega 3 şi aminoacizi, folosită de japonezi după atacurile de la Hiroshima şi Nagasaki, cu o constituţie celulară specială, reuşeşte să îndepărteze cadmiul, uraniul, mercurul şi plumbul, fiind un detoxifiant puternic. A dat rezultate excelente şi în tratamentul cancerului, stimulând răspunsul imun al organismului, fiind şi un nutrient remarcabil;
alimentele care conţin sulf şi arsen (ceapa, usturoiul, hreanul, muştarul)– au efecte benefice pentru îndepărtarea mercurului;
citricele bogate în acid citric (lămâile, grepfrut) ajută ficatul să elimine mai uşor chelaţii metalelor grele. În combinaţie cu pectina efectul fiecăruia este accentuat;
alimentele ce conţin acidul alfa lipoic (acid gras produs în fiecare celulă a organismului ce converteşte glucoza în energie şi un antioxidant puternic)  cum ar fi: mazărea, spanacul, varza de Bruxelles, broccoli, organele, drojdia de bere etc. neutralizează metalele grele din sânge, prevenind degerarea celulelor;
păpădia, lucerna şi urzica ajută la eliminarea metalele grele din țesuturi şi la dizolvarea pietrelor de la rinichi.

Pericolul metalelor grele nu trebuie trecut cu privirea în aceste timpuri în care poluarea este fără precedent. Terapia cu agenţi de chelare poate dura de la câteva luni la câţiva ani şi în plus este costisitoare.
Este deci esențial să ne protejăm aşa cum putem.
Poate nu putem interveni la nivel macro, dar la noi acasă, la noi în bucătărie, putem face multe: să consumăm, în stare crudă sau gătite sub control termic, cât mai multe dintre alimentele de mai sus, să purificăm apa pe care o consumăm şi să bem cât mai multă.

Este un început bun, ce se poate extinde şi prin mişcare mai multă, astfel încât să fie stimulată transpiraţia, să încercăm să purificăm aerul din casa noastră şi să renunţăm la fumat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu