vineri, 21 noiembrie 2014

FENICUL – „planta magică”
Folosit din antichitate, asemănător cu mărarul, are gust dulceag ușor mentolat şi aromat. Se poate consuma întreaga plantă: frunzele si tulpina, ca legume, seminţele ca atare sau măcinate, trebuiesc păstrate in recipiente bine închise, ferite de umezeală şi lumină).
Conţine o multitudine de uleiuri esenţiale (cu ușoara acțiune antifungică), derivaţi ai cumarinei, flavonoide, albumine, zaharuri, substanțe minerale, mucilagii, ceruri, lipide şi  substanțe amare. Este folosit, la prepararea murăturilor, a oțetului si pâinii aromate, mâncărurile cu carne, peşte şi fructe de mare.     

Este adjuvant in cazul diabetului un antiseptic, carminativ, antiinflamator, sedativ, spasmolitic asupra musculaturii netede, analgezic in cazul colicilor, galactogog, antispastic, expectorant cu calităţi stomahice, antitoxice, diuretice, calmează spasmele mușchilor bronhici liniștind tusea convulsivă şi astmatică, antispastică, sedativă, carminativă, expectorantă. Conferă senzație de sațietate în curele de slăbire.
Este contraindicat în ulcerul gastric şi duodenal, în enterocolite cronice şi acute. Foarte rar apar reacții alergice cutanate, gastrice si intestinale. Depășirea dozelor terapeutice dă aceleași efecte ca în cazul anasonului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu