duminică, 16 noiembrie 2014

MĂGHIRANUL – „incomparabilul”

Este o plantă originară din estul Mediteranei, dar se cultivă şi în alte ţări europene. Seamănă cu oregano, cu care este adesea confundat. Are  aspect de tufă, cu frunze ovoide,  cu aspect pufos, verde-cenuşiu iniţial, flori gri sau alb-trandafirii, catifelate.
În Evul Mediu era cunoscut în special ca plantă medicinală (de unde şi renumele). Alte denumiri: maioran, mageran, sovârf.  Se recoltează după ce se ridică roua, se pune la uscat în strat subţire, în spaţii aerate şi umbroase. Se poate păstra şi conservat în ulei de măsline.
Conţine uleiuri esenţiale, minerale (fier, zinc, magneziu, potasiu fosfor etc.) substanţe amare şi tanin care îi conferă mirosul puternic, uşor mentolat şi gustul proaspăt, condimentat, uşor iute şi foarte aromat (note de pin cu accente citrice), care-l recomandă mâncărurilor grase din păsări de curte şi vânat, deoarece stimulează digestia.           

Se mai foloseşte, proaspăt sau uscat, alături de cimbru, busuioc, dafin etc. la mâncărurile de legume fierte în abur, cu carne, gulaşuri, sosuri, ciorbe, salate, preparate cu brânză, perişoare sau chiftele, legume coapte, în etapa finală a gătirii, sau la prepararea mezelurilor şi murăturilor, ceaiurilor, băuturilor răcoritoare.

Terapeutic este utilizat astfel: sedativ (in caz de insomnii), tonic stomahic, carminativ, antispastic, diuretic (litiaze renale, cistite), stimulează apetitul şi lactaţia, combate balonările, stimulează digestia, astenia, contracturile musculare, ticurile, stările nervoase; este relaxant, antidepresiv, antiseptic, elimină toxinele din organism, combate răceala, stresul, insomniile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu