duminică, 16 noiembrie 2014

IENIBAHAR – „piperul cu 100 de arome”

În Europa planta a fost adusă din Caraibe, de Cristofor Columb, care l-a confundat cu piperul. Boabele se folosesc întregi, sau proaspăt măcinate, pierzându-şi uşor aroma, pentru aromatizarea peștelui, marinarea cărnii de porc sau de oaie, proaspătă, afumată sau uscată, pentru sosuri, tocăniţe, dulciuri, prepararea micilor şi mezelurilor, murăturilor şi a curry-ului.
      Aroma este puternică, o combinație între nucșoara, cuișoare, ghimbir şi scorțișoară. Gustul este intens şi dulceag, iute-piperat.  
       Conține eugenol, un antiseptic folosit în stomatologie, uleiuri volatile, săruri minerale, flavonoide, mucilagii, alcaloizi, răşini, acizi grași, zahar invertit, proteine.
Stimulează digestia, circulaţia sanguină, combate răceala, gripa, tusea, traheo-bronşita, spasmele musculare, guta, reumatismul articular şi nevralgiile.
Este detoxifiant şi are acţiune antispastică, carminativă (combate flatulenţa), antidiareică, antiseptică decongestivă, are acțiune vasodilatatoare şi balsamică la nivelul căilor urinare şi tub digestiv.
Este diuretic, sudorific, depurativ, scade tensiunea arterială, datorita mucilagiilor are efect emolient la nivelul căilor respiratorii, antitusiv. Poate fi folosit în remineralizarea organismului, în sprijinirea funcției ficatului sau tonic general şi stimulator al apetitului. 
Se utilizează în tratamentul acneei şi eczemelor, combate mirosurile neplăcute ale picioarelor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu