În Europa planta a fost adusă din
Caraibe, de Cristofor Columb, care l-a confundat cu piperul. Boabele se
folosesc întregi, sau proaspăt măcinate, pierzându-şi uşor aroma, pentru
aromatizarea peștelui, marinarea cărnii de porc sau
de oaie, proaspătă, afumată sau uscată, pentru sosuri, tocăniţe, dulciuri,
prepararea micilor şi mezelurilor, murăturilor şi a curry-ului.
Aroma
este puternică, o combinație între nucșoara,
cuișoare, ghimbir şi scorțișoară. Gustul este intens şi dulceag, iute-piperat.
Stimulează
digestia, circulaţia sanguină, combate răceala, gripa, tusea, traheo-bronşita,
spasmele musculare, guta, reumatismul articular şi nevralgiile.
Este
detoxifiant şi are acţiune antispastică,
carminativă (combate flatulenţa), antidiareică, antiseptică decongestivă, are
acțiune vasodilatatoare şi balsamică la nivelul căilor urinare şi tub digestiv.
Este
diuretic, sudorific, depurativ, scade tensiunea
arterială, datorita mucilagiilor are efect emolient la
nivelul căilor respiratorii, antitusiv. Poate fi folosit în remineralizarea
organismului, în sprijinirea funcției ficatului sau tonic general şi stimulator
al apetitului.
Se
utilizează în tratamentul acneei şi eczemelor, combate mirosurile neplăcute ale
picioarelor.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu