marți, 25 noiembrie 2014

DOVLECELUL
– Curcubita Pepo –

ISTORIC ŞI CURIOZITĂŢI:
§ originar din America Centrală (Mexic), dovlecelul este una dintre cele mai fine si delicate legume
§ adus în Europa de turci şi italieni la începutul secolului XX
§ este plantă agățătoare al cărei vrej poate ajunge şi la o lungime de 10 metri
§ au coaja albă sau verde deschis
§  cei cu coaja verde închis se numesc zucchini
§ au peste 80% apă
§ majoritatea substanţelor active şi benefice organismului sunt situate în coajă şi imediat sub ea
§ au un conţinut foarte mic de calorii


CONŢINE:
·    vitamine din complexul B (B1, B2 şi B9)
·    vitamina C
·    vitamina A
·    vitamina K
·    acid folic şi sărurile lui (folaţii)
·    luteină
·    pectină (în dovleceii tineri – cei care nu au seminţele formate)
·    celuloză (în dovleceii maturi)
·    minerale: fier, zinc, magneziu, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, cupru
·    o cantitate  mare de fibre alimentare
·    seminţele sunt bogate în lecitină, enzime, ulei gras, filosterine, mangan, magneziu şi fosfor

ACŢIUNEA ASUPRA ORGANISMULUI:
stimulează digestia şi combate constipaţia
pansament gastric (afecţiuni ale stomacului); contribuie la creşterea imunităţii ficatului
este diuretic
acţionează asupra diabetului şi obezităţii
acțiune antioxidantă (blochează radicalii liberi) – contribuie la refacerea celulelor nervoase (vitaminele B)
luptă contra proceselor infecţioase bacteriene
luptă împotriva cancerului (de colon şi cel pulmonar)
menţine sănătatea ochilor
ajută memoria
preîntâmpină scleroza multiplă
combate astmul
contribuie la tratarea cu succes a trombozelor şi tromboflebitelor
reduce inflamarea articulaţiilor (poliartrite, reumatism, osteoartrită)
 contribuie la refacerea ţesuturilor articulare distruse şi la redarea mobilităţii
ţine sub control colesterolul şi ischemia cardiacă
reduce riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale
scade tensiunea arterială
combate osteoporoza (magneziul de constituţie contribuie la o mai bună fixare a calciului)
ajută la dezvoltarea fătului în primul trimestru de sarcină
distruge viermii intestinali
combate retenţia de apă
reduce simptomatologia hiperplaziei benigne de prostata

MODURI DE PREPARARE:
Cei mai indicaţi consumului sunt cei tineri, pentru cei maturi importanţă terapeutică având doar seminţele.
În scop terapeutic este ideală consumarea lor în stare crudă (cu cât mai multă coajă): în salate, împreună cu alte legume: roşii, ardei, castraveţi, salată verde, sub formă de suc (ce se consumă imediat), copt sau prepararea lor în abur.
Gătirea lui permite păstrarea unei cantităţi importante de minerale, dar prin prăjire își pierd calităţile terapeutice.

Este una dintre legumele recomandate pentru diversificarea alimentară a bebeluşilor.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu