vineri, 7 noiembrie 2014

CUM FOLOSIM VASELE ZEPTER


DECONSERVAREAVASELE NU SE FOLOSESC ÎNAINTE DE DECONSERVARE

Vasele pentru gătit şi accesoriile sunt acoperite, la livrarea către client cu o răşină specială pentru protecţia pe durata depozitării/transportului, motiv pentru care

Se face prin spălare cu apă fierbinte şi detergentul special al firmei Zepter, care se poate achiziţiona de la shop-ul firmei/consultantul de vânzări şi cu care, ulterior deconservării, se realizează periodic spălarea (recomandată pentru păstrarea aspectului vaselor) sau întreţinerea lor.

 În ambele situaţii nu se foloseşte decât burete de vase, spălarea făcându-se astfel: interiorul vasului şi al capacului dar şi fundul vasului (părţile nelucioase) se spală cu partea aspră a buretelui, restul cu partea moale a acestuia.

Pentru deconservare, pe vasul uscat se aplică în strat subţire detergentul, se lasă 2-3 minute, apoi se freacă vasul cu buretele, respectând instrucţiunea anterioară. Se clăteşte cu apă fierbinte, se şterge vasul cu un prosop uscat şi se repetă operaţia de 2-3 ori. Când pe burete nu mai rămâne stratul cenuşiu ce rezultă la îndepărtarea răşinii, operaţia este terminată.

Dacă aveţi dubii, se pune vasul pe cea mai mică sursă de căldură/flacără, umplut cu apă la 2/3 din capacitate şi se urmăreşte culoarea apei atunci când vasul a ajuns la temperatura corespunzătoare zonei verde a termocontrolului. Apa nu trebuie să capete culoarea galbenă. În caz contrar se reia deconservarea.

 

 

SPĂLAREA ŞI ÎNTREŢINEREA    

În afara detergentului de mai sus, spălarea se poate face şi cu alţi detergenţi lichizi sau cremă, având grijă ca ultimii să aibă în suspensie particule foarte fine. În această situaţie se recomandă pentru întreţinerea periodică utilizarea detergentului Cleaner.

Nu se freacă vasele cu burete de sârmă, perii metalice, nisip etc., chiar dacă accidental conţinutul se întăreşte/arde. Este suficient ca vasele în această situaţie să fie lăsate la înmuiat cu apă călduţă şi crusta se desprinde, spălarea decurgând apoi normal.

Atunci când se spală accesorii de masă Zepter cu decor de aur, nu se freacă părţile aurite cu partea aspră a buretelui şi nici nu se introduc aceste piese în maşina de spălat vase.

Se recomandă ca după spălare toate piesele de CrNi să fie şterse pentru a se evita formarea petelor pe suprafaţa vasului şi menţinerea strălucirii iniţiale a acestora. Nu se folosesc cloraţi, soluţii acide, bazice sau alte produse corozive de curăţare.

Dacă în timp, datorită impurităţilor din apă (apă cu conţinut mare de calcar) se formează pete acestea se îndepărtează uşor prin adăugarea în apa de spălare a 1-2 linguri oţet. Pentru interiorul vasului se lasă soluţia să acţioneze 15-20 minute.

 

 

ÎNCĂRCAREA VASELOR CU ALIMENTE

Pentru o gătire corectă, uşoară şi economică, capacitatea maximă de încărcare trebuie respectată întotdeauna, respectiv:

©  minim 1/3 din volumul vasului;

©  maxim 2/3 din volumul vasului (până în dreptul mânerelor)

 

AŞEZAREA VASELOR PE FLACĂRĂ:

·    sursa de căldură/flacăra să nu fie mai mare decât baza vasului;

·    intensitatea sursei de căldură să fie cât mai mică – nu se recomandă gătirea la foc puternic pentru a se evita distrugerea hranei;

·    poziţionarea mai multor surse de căldură (vase pe ochiuri) să se facă astfel încât mânerele să nu intre în zona radiantă a sursei vecine – pentru a nu se încinge.

Dacă se preîncălzește un vas mai înalt pentru frigerea cărnii pentru o ciorbă sau fel principal trebuie avut în vedere că, datorită înălţimii acestuia, mai mare decât a vaselor de frigere/grătarelor, temperatura indicată de termocontrol va fi mai ridicată decât în cazul unui vas de frigere şi există posibilitatea supraîncingerii vasului. De aceea, mai ales la început, până căpătaţi experienţă în utilizarea vaselor,  este bine să se facă testul picăturii de apă.

Vasele Zepter pot fi folosite pentru gătire cu apă (când este necesar), dar în primul rând fără apă şi frigere fără grăsimi, mereu la temperaturi mai scăzute, pentru a păstra proprietăţile nutritive, biologice şi organoleptice ale hranei.

Acest lucru este posibil datorită construcţiei, tehnologiei şi materialelor speciale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu