duminică, 16 noiembrie 2014

CORIANDRU – „iarba fericirii”
Denumirea i-au dat-o grecii antici.
Se foloseşte, ca şi la mărar, întreaga plantă: boabele au gust dulceag-amărui, cu ușor picant şi aromă dulceagă, asemănătoare citricelor, frunzele sunt aromate, asemănătoare cu cele de pătrunjel, ce nu se gătesc timp îndelungat, pentru a nu-şi pierde aroma, spre deosebire de rădăcină.
Conţine 11 uleiuri esenţiale, pectine, siliciu, 6 acizi graşi, taninuri şi vitaminele A, B şi C, fosfor, zinc, fier, siliciu, calciu.    
Are gust plăcut, dulce-amărui, aroma exotică care dă este savoare supelor, sosurilor, legumelor, fripturilor, peștelui, supelor, salatelor. Se adaugă spre sfârşitul gătirii, pentru a nu-şi pierde savoarea. Se foloseşte şi pentru mezeluri, în special cârnaţi.
Are acțiune carminativă și stomahică, vermifugă, proprietăți bactericide și fungicide (combate ulcerele bucale şi conjunctivita), controlează colesterolul si trigliceridele, combate tusea, răceala, gripa, durerile de cap, viermii intestinali şi diareea, stimulează secrețiile digestive, favorizează eliminarea gazelor intestinale, calmează durerile abdominale.
Este un bun tonic al sistemului nervos şi are efect uşor afrodiziac. Proprietățile antiinflamatorii îl recomanda în tratarea afecțiunilor reumatice, sinuzitelor, bolilor rinichilor şi anemiilor. Consumul de coriandru pisat poate preveni apariţia cancerului de colon, ficat, stomac, precum şi altor forme de cancer.
Nu se recomandă în sarcină şi alăptare. Excesul poate provoca dureri abdominale, scăderea apetitului şi mărirea în volum a ficatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu