vineri, 21 noiembrie 2014

CARDAMOM
Plantele de acest fel cresc în Asia. Fructele lor arată ca nişte păstăi verzi cu secţiune triunghiulară în care sunt seminţe mici negre sau verzi. Este cunoscut din antichitate, fiind amintit în Biblie ca mirodenia „fără reproş”. Este utilizat pentru gustul său puternic, cu un parfum intens aromat de răşinoase.
Cel negru este considerat similar cu menta. Cel verde este unul dintre cel mai scump condiment (alături de şofran, turmeric sau vanilie) deoarece își pierde repede aroma dacă nu este păstrat corespunzător (de preferinţă în vid şi la temperaturi sub 0C, când aroma rezistă câţiva ani).

Cardamomul măcinat include atât seminţe cât şi păstăile, de aceea este mai ieftin. Se poate achiziţiona din magazine şi plafare.
Se foloseşte pentru aromatizarea cafelei, ceaiului şi a sucurilor răcoritoare, prăjituri, creme, mâncăruri dulci, fabricarea gumei de mestecat.
Are un conţinut ridicat de uleiuri esenţiale şi multiple utilizări terapeutice: infecţii ale dinţilor şi gingiilor, prevenirea infecţiilor respiratorii (amigdalite, congestii sau tuberculoză pulmonară), inflamarea ţesutului conjunctiv, tulburări digestive (ale stomacului,constipaţie, diaree, balonare, obezitate calculi biliari şi la rinichi), antioxidant, antibacterian, antiviral, antifungic şi ca antidot pentru veninul de scorpion sau a unor şerpi. Se recomandă utilizarea lui dimineaţa, pe stomacul gol (seminţe sau tinctură).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu