duminică, 16 noiembrie 2014

PĂTRUNJELUL – „iarba sacră”
În Grecia antică se considera că unește lumea viilor cu cea a morților.
Conţine mai multă vitamina C decât citricele sau varza, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K şi E, glucide, proteine, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu, ulei volatil, lipide şi flavonoizi.
Are gust dulce şi miros plăcut aromat. Se foloseşte la supe, ciorbe, salate, mâncăruri de toate felurile, sosuri, paste de brânză.
Are un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifică ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifica secreţiile, antispastic,relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronhice, întăreşte sistemul imunitar,are efect vasodilatator, regenerează peretele vascular, menţine elasticitatea vaselor, are efecte afrodiziace şi asigură o bună funcţionare a aparatului genital.         
                                                                      
De asemenea, pătrunjelul limitează procesele inflamatorii, are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizează efectele intoxicaţiei cu tutun, alcool, alimentaţie excesivă cu carne sau prelucrată industria şi conţine uleiuri volatile cu efect antitumoral.
Întreține elasticitatea vaselor de sânge şi e eficient în vindecarea vânătăilor.
Regenerează, împrospătează şi conferă strălucire tenului şi anihilează mirosul neplăcut al gurii.

Este contraindicat femeilor gravide şi celor care alăptează pentru că stimulează contracţia uterină şi  diminuează secreţia lactată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu