În
Grecia antică se considera că unește lumea viilor cu cea a morților.
Conţine
mai multă vitamina C decât citricele sau varza, vitaminele A, B1, B2, B3, B5,
B6, B9, K şi E, glucide, proteine, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier,
sodiu, ulei volatil, lipide şi flavonoizi.
Are
gust dulce şi miros plăcut aromat. Se foloseşte la supe, ciorbe, salate,
mâncăruri de toate felurile, sosuri, paste de brânză.
Are
un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifică
ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifica secreţiile,
antispastic,relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronhice,
întăreşte sistemul imunitar,are efect vasodilatator, regenerează peretele
vascular, menţine elasticitatea vaselor, are efecte afrodiziace şi asigură o
bună funcţionare a aparatului genital.
De
asemenea, pătrunjelul limitează procesele inflamatorii, are efect antirahitic,
antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizează efectele intoxicaţiei cu
tutun, alcool, alimentaţie excesivă cu carne sau prelucrată industria şi
conţine uleiuri volatile cu efect antitumoral.
Întreține elasticitatea vaselor de sânge şi e eficient în
vindecarea vânătăilor.
Regenerează,
împrospătează şi conferă strălucire tenului şi anihilează mirosul neplăcut al
gurii.
Este
contraindicat femeilor gravide şi celor care alăptează pentru că stimulează
contracţia uterină şi diminuează secreţia lactată.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu