duminică, 23 noiembrie 2014

FAMILIA CUCUBITACEELOR
DOVLEACUL – CUCURBITA MAXIMA –
– un coctail de vitamine, minerale, proteine, fibre şi zaharuri benefice -

ISTORIC ŞI CURIOZITĂŢI:
¾   face parte din familia cucurbitaceelor, alături de castravete, pepene, dovlecel etc.;
¾   în Mexic au fost descoperite seminţe din anii  7000 î.e.n.;
¾   era cunoscut şi în Egiptul antic – unde reprezenta întruchiparea zeiţei Kolokassia;
¾   la romani era legat de cultul strămoşilor;
¾   dacii îl considerau un simbol al abundenţei – în unele zone ale ţării încă se mai urează de Anul Nou cu un dovleac plin de seminţe care se aruncă peste casă pentru ca gazda să aibă un rod bogat anul ce urmează;
¾   în simbolistica africană reprezintă  uterul iar în cea chineză este simbolul abundenţei  şi al fertilității;
¾   în unele ţări de pe continentul american se foloseşte în ritualurile din Ziua morţilor (Halloween);
¾   astăzi, datorită beneficiilor lui,  este cunoscut peste tot în lume: se consumă florile, fructul, seminţele;
¾   este parfumat, poate fi galben sau portocaliu datorită conţinutului extrem de ridicat de alfa şi betacaroteni
¾   nu conţine grăsimi saturate sau colesterol, este foarte sărac în calorii;
¾   se recomandă consumul lui în toate formele: în principal crud în salate sau sucuri, gătit (în special înăbuşit), copt, dar şi decoct (seminţele); se menţine bine şi congelat.

CONŢINE:
·  vitamina A reduce riscul creşterii nivelului glicemiei şi reglează nivelul de zahăr în sânge, încetineşte îmbătrânirea, menţinerea prospețimii pielii şi integrităţii mucoaselor, ajută vederea,  previne dezvoltarea tumorilor (la plămâni şi în cavitatea bucală) şi are efect antiinflamator şi antioxidant;
·  vitamina C – este un antioxidant puternic, deosebit de important pentru sistemul imunitar; ajută la prevenţia şi tratamentul infecţiilor de tract urinar şi respirator;
·  vitamina B5 ajută sistemul endocrin şi combate stresul;
·  vitamina B9 combate anemia;
·  vitamina E – antioxidant, protejează împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare;
·  vitamina K – reduce şi ajută la vindecarea edemelor;
·  aminoacizi şi enzime – utile în combaterea paraziţilor intestinali (oxiuri, tenie);
·  luteină  şi zeaxanthină  – antioxidanţi importanţi pentru protejarea vederii şi prevenirea mai multor tipuri de cancer;
·  rezine – se găsesc în special în semințe;
·  lecitină – ajută la învăţare şi memorare;
·  triptofan – ajută la slăbit;
·  manitol – substanţă laxativă;
·  potasiu – ajută la menţinerea tensiunii  arteriale normale;
·  zinc – combate inflamaţiile de prostată şi facilitează diureza;
·  cupru – previne albirea părului;
·  fier – previne anemia;
·  magneziu – păstrează sănătatea inimii şi oaselor, atenuează oboseala;
·  calciu – ajută la funcţionarea şi echilibrarea sistemului nervos, circulatoriu, muscular şi endocrin;
·  siliciu – un bun agent de mineralizare, are acţiune asupra fibrelor elastice din organism (tendoane şi piele) şi întăreşte oasele şi părul, joacă un rol esenţial în sistemele: osos, vascular, nervos, respirator;
·  seleniu protejează ficatul (formează, alături de vitamina E şi tiaminoacizi, factorul hepatic 30)
·  fosfor - rol important în reacțiile chimice din organism, este responsabil cu regularizarea bătăilor inimii, de funcționarea normală a rinichilor şi ajută la producerea naturală a lecitinei;
·  fibre – îmbunătăţesc digestia, reduc nivelul colesterolului şi al glicemiei, împreună cu vitamina A protejează mucoasa colonului de acţiunea carcinogenilor, prevenind astfel  apariţia cancerului de colon.  

SEMINŢELE DE DOVLEAC:
Nu afectează organismele în creştere şi nu sunt toxice, deci sunt benefice copiilor.
Conţin proteine, fier, niacin, seleniu şi zinc.
Uleiul obţinut din ele reglează activitatea hormonală şi cea nervoasă, este un detoxificant şi vermifug natural. 
Seminţele de dovleac se consumă doar neprăjite, deoarece prin preparare termică cea mai mare parte a proprietăţilor lor vindecătoare se distruge.


ACŢIUNEA ASUPRA ORGANISMULUI:
·    împiedică apariţia bolilor cardiovasculare şi combate îngustarea vaselor de sânge;
·    diminuează riscul de diabet, reglând glicemia din sânge;
·    antiinflamator şi antioxidant;
·    acţiune anti-îmbătrânire şi de regenerare;
·    stimulează activitatea rinichilor;
·     laxativ - util în dispepsii şi constipații;
·    ajută la eliminarea toxinelor şi la arderea grăsimilor;
·    are efect sedativ – utilizat  în tratamentul insomniilor/somn agitat;
·    sucul este recomandat pentru afecţiuni gastrice de tip hiperaciditate şi ulcer;
·    tulburări hormonale sau de comportament la adolescenți, hiperexcitabilitate sexuală (proprietăţi afrodiziace); tulburări de menopauza;
·    are proprietăţi antihelmintice, acţionează asupra formelor mature de paraziţi/viermi intestinali.
·    energizant – consumul zilnic de seminţe neprăjite poate avea un efect benefic asupra persoanelor cu un ritm de viaţă accelerat, consum intelectual sau fizic mare;
·    în uz extern – cataplasme zilnice în arsuri, inflamaţii sau abcese.

ALTE ACŢIUNI:
§ în cosmetică se foloseşte în hidratarea pielii şi pentru măşti antirid, iar din sucul de dovleac cu făină se obţine o mască cu efect de catifelare;
§ reduce pungile de sub ochi ce apar în timpul somnului;


TRATAMENTE ŞI RECOMANDĂRI ALIMENTARE:
Diabet şi afecţiuni cardiovasculare: supe, salate, sucuri sau mâncăruri cu dovleac crud.
Cancer ocular şi esofagian: sucuri şi regim vegetarian 100%
Regenerarea celulelor pancreatice deteriorate – creşte nivelul de insulină în sânge: se consumă  fiert, copt,  adăugat în mâncăruri sau preparat ca un piure (inclusiv dovlecii mici, necopţi încă).

Afecţiuni respiratorii:
astm bronhic: 500 g de dovleac crud, ras, se amestecă cu 100 g de petale de trandafir, 5 frunze de pătlagină tăiate mărunt, 2 linguri de miere de albine şi un litru de vin roșu sec. Amestecul se pune pe foc, se aduce pana la punctul fierbere, dar nu se lasă să dea în clocot. Se infuzează 24 de ore sub capac, apoi se strecoară si se stoarce bine. Se bea cate o lingură, de cinci ori pe zi, 2-3 săptămâni.
contra afecţiunilor sezoniere şi pentru creşterea imunităţii : un pahar pe două treimi plin cu suc de dovleac se adaugă 2 linguri de suc de frunze de ţelină , 2 linguri de suc de cătină, 1 lingura de suc de ceapa şi 1 lingura de suc de usturoi. Se bea de două ori pe zi un pahar dimineaţa şi unul seara.

Afecţiunile prostatei: se recomandă consumul de ulei (verde)de dovleac  -  combate tumorile benigne (canceroase) ale acestei boli. Acizii grași conținuți de uleiul semințelor de dovleac ajută la sănătatea vaselor de sânge, nervilor şi a țesuturilor. Se recomandă ca pentru un gust acceptabil să se folosească împreună cu alte uleiuri vegetale.

Afecțiuni digestive  şi laxativ:
  dovleac galben – suc sau copt. Se consumă imediat după preparare;
   afecțiuni hepatice, afecțiuni ale căilor biliare, afecțiuni renale, constipații rebele: piure mai subţire. Se consumă în două reprize dimineaţa şi seara.
   laxativ: se mănâncă dimineața, înainte de masă, doua linguri cu vârf de dovleac crud, ras sau se poate amesteca cu o lingură de tărâţe fine şi o lingură de seminţe de in râşnite;

Obezitate: 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mănâncă împărțit în 5 porţii, cald sau rece, ca atare sau stropit cu suc de gref sau lămâie şi/sau condimentat cu boia de ardei iute.

Afecţiuni ale sistemului nervos: se beau înainte de culcare 50 ml de suc proaspăt de dovleac, amestecat cu o linguriță de miere de albine.
Boli psihice (mai ales în faza incipientă), tulburări hormonale sau de comportament la adolescenți, hiperexcitabilitate sexuală:  se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200 g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric.

Boli de inimă asociate unor valori crescute ale colesterolului: se scot din alimentaţie carnea, prăjelile, untul şi margarina, precum şi produsele de cofetărie şi patiserie. Se consumă zilnic cca. 100 g de seminţe de dovleac, al căror ulei conţine acizi graşi poli-nesaturaţi, care sunt un elixir pentru vasele de sânge.

Boli venerice, tulburări de menopauza, în anumite forme de leucemie, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal) – se recomandă consumul de seminţe de dovleac.

 Acţiune diuretică: In funcție de afecțiune (edeme, congestii, afecţiuni ale ficatului, rinichilor sau constipaţii) se pot consuma de trei ori pe zi cate 100 ml suc.

Hemoragii oculare:
cure îndelungate cu suc de dovleac pur, 1-2 pahare pe stomacul gol, în fiecare zi. În paralel, se consumă în fiecare zi: 3 linguriţe de afine uscate şi măcinate plus polen;
o linguriţă pe zi suc de dovleac cu hrişcă, boabe de soia (eventual germeni de soia obținuți prin ţinerea boabelor în mediu umed, vreme de câteva zile).

Paraziţi intestinali:
oxiuri: copii : 10-15 semințe de dovleac descojite (cu pieliţa fină şi uscată pe ele), adulți vor lua cate 20-30 de semințe, zilnic. Se mestecă foarte bine iar după 1 oră se ia o linguriță cu ulei de ricin.
tenie şi ascarizi: 1 kg seminţe de dovleac (fără coajă), măcinate, se combină cu 1/2 kg de miere şi 1/2 pahar de lapte. Amestecul (o pastă) se împarte în trei cantităţi egale, care se consumă pe rând, în următoarele trei ore. După trei ore se iau 1-2 linguriţe de ulei de ricin. De regulă reuşeşte din prima, dacă nu trebuie repetat după 2 săptămâni.
o cură de două săptămâni cu decoct de coji de seminţe de dovleac, timp în care se consumă câte o jumătate de cană din acest preparat pe zi.
Decoctul din coji de seminţe de dovleac

Două linguriţe de coji de seminţe de dovleac fără sâmburi se fierb într-o cană de apă la foc mic, până scade la jumătate. Preparatul obţinut se lasă să se răcească, se filtrează şi se consumă într-o singură repriza, pe stomacul gol, dimineaţa. Un tratament cu acest decoct durează de regulă două săptămâni. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu