duminică, 30 noiembrie 2014

DOVLEAC COPT – PENTRU APERITIV PASTĂ SAU TĂIAT ÎN DIFERITE FORME
Ingrediente pentru pastă:                                         
·    500 g dovleac                                                                         
·    2-3 linguri ulei de măsline                                                        
·    chimen măcinat fin                                                                   
·    sare                                                                                       
·    piper
·    ardei iute/usturoi pastă
Ingrediente pentru cubuleţe/alte forme picante din dovleac:
·    500 g dovleac
·    100 g cașcaval ras fin
·    sare
·    chimen măcinat fin
·    piper
Mod de lucru:
Indiferent de modul de utilizare pentru aperitiv tartinabil (pastă) sau pentru a-l intercala pe scobitori aperitiv cubuleţe/sau alte forme decupate de dovleac sau ca suport pentru o pastă de brânză, dovleacul trebuie mai întâi copt. Se spală dovleacul, se taie felii de circa 2 cm grosime şi se curăţă de seminţe. Nu se curăţă coaja.

Într-un vas Zepter rece, mai înalt în pereţi (de exemplu vasul de 4 l cu diametrul 24) se aşează feliile de dovleac, având coaja pe baza vasului. Eventual, dacă nu aveţi un ochi de aragaz mai mic, puneţi 2-3 linguri de apă. Se aşează vasul pe foc mic şi se monitorizează din când în când acul termocontrolului, astfel încât să nu depăşească jumătatea zonei verzi. Dacă este nevoie, până ce dovleacul este gata, vasul se mai ia de pe foc.
Se încearcă prin înţeparea zonei de mijloc a feliei cu o scobitoare. Dacă aceasta intră uşor, dovleacul este gata.
Între timp se macină chimenul şi piperul şi/sau se rade caşcavalul.
Se scot feliile de dovleac şi se îndepărtează coaja. Nu le lăsaţi să se răcească prea tare.

Pasta:
Se pune dovleacul tăiat bucăţele în recipientul gradat de la MixSy, alături de celelalte ingrediente şi se pasează cu multicuţitul. Mirodeniile şi sarea se adaugă după gust. Se întinde pasta pe bucăţele de pâine prăjită.
Pentru un efect coloristic deosebit, pe acelaşi platou puteţi aşeza lângă tartinele cu pastă de dovleac, unele cu salată de crudităţi obişnuită, de culoare gălbuie din ţelină cu morcov, eventual măr amestecate cu maioneză. La salata anterioară, dacă se înlocuieşte mărul cu câteva cubuleţe de sfeclă roşie şi 2-3 căţei de usturoi se obţine o salată rozalie. Dacă în locul mărului adăugăm şi câteva frunze de ţelină/mărar se obţine o salată de culoare verde. Printre ele se pot aşeza şi tartine cu pastă de brânză sau de anşoa şi iată un platou surprinzător.
Dacă vi se pare prea dulce, adăugaţi castraveţi muraţi tocaţi foarte fin.
Puteţi înlocui sarea cu măsline negre şi verzi tocate mărunt.

Cubuleţe/alte forme picante din dovleac:
Dovleacul curăţat de coajă se taie felii de circa 4 mm grosime cât este încă fierbinte. Se decupează repede în formele dorite, se presară cu sare, piper şi chimen măcinat şi apoi cu caşcavalul ras fin. se pot aşeza (ca la frigărui) pe scobitori, alternând cu bucăţele de caşcaval, sfeclă roşie, ardei, ceapă roşie etc. coapte sau bucăţele de murături, funcţie de imaginaţie şi gust.
 
Recomandări:
Dovleacul copt poate fi folosit şi ca o gustare dulce, dacă după ce este scos din vas se presară peste el zahăr pudră vanilat amestecat cu scorţişoară.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu