duminică, 16 noiembrie 2014

BUSUIOCUL –regele plantelor

În vechime a fost considerată o plantă sacră, fiind şi astăzi utilizat în ritualurile ortodoxe.
Există diferite varietăţi de busuioc, cu arome puternice diferite, funcţie de varietate şi de proporţia uleiurilor esenţiale similare cuişoarelor, limetelor, anasonului, mentei, camforului. 
Aroma cea mai puternică o are când este proaspăt sau congelat şi mai puţin în stare uscată. Se culege înainte de înflorire.
Se foloseşte în orice fel de mâncare: supe, ciorbe, salate, sosuri, paste, preparate cu carne/legume, pizza, ceaiuri, dulciuri etc. 
                                                                                                                          
Este un calmant fără egal, un tonic general, are proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii, cicatrizante, bactericide şi reprezintă un remediu natural pentru tratarea și vindecarea diverselor afecțiuni: bronșită, afecțiuni gastrointestinale, febră, gută, dureri de stomac.
Infuzia preparată din frunze de busuioc se recomandă în cazul în care pacientul suferă de crampe, infecții urinare, dureri de cap, laringită, faringită, gripă, vomă, fiind și un excelent stimulator al poftei de mâncare. Pentru stimularea poftei de mâncare se recomandă a se administra vin de busuioc.
Consumul zilnic al acestei infuzii ajută și la tratarea și vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric, colitelor de fermentație.
Înțepăturile de insecte, rănile și eczemele se pot trata prin aplicarea unor comprese cu frunze de busuioc sau cu tinctură de busuioc.
Pus în ghiveci şi ținut la fereastră acționează precum o plasa în calea țânțarilor, proaspăt într-o vaza fără apă, sau uscat şi mărunțit într-un bol şi ținut în dormitor, înmiresmează aerul inducând, o stare de calm şi liniște şi îmbiind la un somn odihnitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu