IENUPĂR – „antibioticul naturii”
Ienupărul este un conifer, având fructe cât un bob de mazăre, de culoare albastră-neagră, ce se zbârcesc după uscare, cu gust dulceag şi un miros aromatic răşinos. Se recoltează de toamna târziu până în primăvară şi se folosesc de regulă întregi.
Se mai numeşte si brădişor, archiş sau ghimbăr. În bucătărie se utilizează drept condiment, în special la marinarea, vânatului, la mâncărurile cu varză, şi ca ingredient la fabricarea ginului. Conţine uleiuri volatile, vitaminele B, C, fier, crom, calciu, potasiu, alcaloizi, răşini.
Terapeutic fructele au efect diuretic, sudorific, antitusiv, antispastic, antiinflamator, antiseptic al cailor urinare, calmant şi balsamic. Previn şi unele dezechilibre nervoase sau hormonale, combate febra musculară, guta, afecţiunile pulmonare şi reumatice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu