Folosită de peste 4000 de ani, este originară din Asia. Există mai multe soiuri, cea mai cunoscută este cea de Ceylon. În bucătăria antică şi cea a Evului Mediu era folosită în majoritatea reţetelor, dulci sau sărate. Prin gătire, scorțișoara devine amară; se adaugă la sfârşit.
Are un gust aromat si dulce. Este bogată în vitamine din complexul B, A şi C, flavonoide, acizi organici şi enzime, mangan, fier, sodiu, potasiu, calciu si fosfor, compuşi care acţionează în mod benefic asupra organismului. Este un conservant alimentar natural pentru sucuri, pentru că inhibă dezvoltarea bacteriilor şi alterarea alimentelor.
Poate reduce inflamația, are efect antioxidant, antiviral, analgezic, antimicrobian şi antifungic (combate Candida), luptă împotriva bacteriilor, stărilor gripale şi frisoanelor.
Calmează tusea şi gâtul iritat, ameliorează glicemia, durerile de cap, migrenelor, stimulează memoria şi reglează menstruația şi reduce durerile din această perioadă, revitalizează pielea obosită sau cea aspră şi crăpată a tălpilor, vindecă acneea rezistentă la tratamente clasice.
Luptă împotriva îmbătrânirii şi stresului, stimulează sistemul imunitar, are efect anticoagulant, reduce colesterolul rău, calmează durerea artritică, reduce proliferarea celulelor de leucemie şi cancer limfom
Scorţişoara în doze mari sau sub formă de ulei esenţial nu este indicată femeilor însărcinate şi copiilor.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu