Ingrediente:
· felii
de piersici/mere/pere/prune/citrice/ananas (nedecojite)
· 5-6
linguri zahăr mai fin (măcinat cu MixSy) pentru caramel
Pentru pandişpan (vas de 24 cm diametru):
· 4
ouă
· 4
linguri zahăr
· 4
linguri făină
· puţină
apă minerală
· coajă
lămâie sau portocală
· rom
· vanilie
Mod de
lucru:
Zahărul pentru caramel se pune în vasul rece
în care se face tarta (preferabil un vas cu pereţii nu foarte înalţi: TF-027-24
sau TF-040-24, respectiv Z-2430 sau Z-2440). Se aşează pe foc mediu şi topeşte,
astfel încât să capete aspectul şi consistenţa mierii.
Este preferabil ca zahărul să fie fin şi să
nu se amestece în vas până ce acesta nu se topeşte, altfel se pot forma
grămăjoare care se topesc mai greu. Dacă se întâmplă aşa ceva, se ia vasul de
pe foc, pentru ca zahărul topit să nu se caramelizeze prea tare sau să se ardă.
Se aşează feliile de fructe în vasul cu
zahărul caramelizat, astfel încât să încapă cât mai multe şi să acopere
întreaga suprafaţă a fundului vasului, eventual se suprapun.
Se bate pandişpanul: albuşurile se bat cu
MicSy, se adaugă puţină sare, apa minerală, apoi zahărul în ploaie,
mirodeniile, gălbenuşurile şi făina. Se toarnă peste fructele care între timp
s-au înmuiat şi se potriveşte vasul la foc mic.
Pe parcursul coacerii se ridică din când în
când capacul şi se şterge cu un şervet aburul condensat pe capac (cam la 3-5
min); Coacerea durează cca. 15-20 min. funcţie de dimensiunea vasului; este
gata atunci când blatul de pandişpan se întăreşte (se apasă cu degetul). Nu se
lasă mai mult, dacă se şterge aburul regulat, tarta se rumeneşte suficient;
când este gata se şi desprinde uşor de pe peretele vasului similar coptului în
cuptor;
Se ia vasul de pe foc, se lasă 1-2 min. apoi
se trece lama unui cuţit pe marginea tartei, se clatină puternic de 2-3 ori şi
se răstoarnă pe un platou, se taie după răcire în felii. Se poate servi cu
frişcă.
Altă reţetă pentru pandişpan:
· 4
ouă
· 4
linguri zahăr pudră
· 4
linguri făină
· vanilie
· coajă
de portocale/lămâie
· 1/2
pachet praf de copt
Se bat cu MixSy (telul fără perforaţii, în
vasul de lucru) albuşurile cu un praf sare şi 1 linguriţă zeamă de lămâie, până
se întăresc, se adaugă pe rând 2 linguri de zahăr şi se bat în continuare ca
pentru bezea.
Separat se bat gălbenuşurile cu restul de
zahăr şi cu mirodeniile, apoi se adaugă încet, mestecând cu o spatulă (mişcare
de răsturnare de jos în sus) făina amestecată cu praful de copt şi albuşurile,
lingură cu lingură. Se omogenizează prin acelaşi tip de mişcare. În rest se
lucrează la fel.
ATENŢIE!
Când preparaţi tarta prima dată, pentru
caramel vă recomand să lucraţi astfel: se pune
vasul rece pe foc mic cu cele 4
linguri zahăr şi când începe să se topească se toarnă 2-3 linguri apă
clocotită. Astfel, până învăţaţi să reglaţi temperatura şi să aranjaţi tarta,
evitaţi caramelizarea prea tare a zahărului.
Dacă folosiţi fructe de
pădure, se recomandă ca la aşezarea lor pe startul de caramel să aveţi deja
pregătit pandişpanul, pe care să-l turnaţi imediat.


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu