Planta
este răspândită în toată Europa, Asia de vest şi Orientul Mijlociu.
Cel
sălbatic, cunoscut la noi încă de pe vremea dacilor, era folosit atât ca plantă
medicinală (sifilis, bubă neagră) cât şi pentru prepararea vopselurilor şi ca
dezinfectant. La noi se mai numeşte şi busuioc de pădure.
Are
o aromă complexă, uşor amăruie, pregnantă, uşor picantă.
De
la oregano se folosesc de regulă frunzele, culese dimineaţa devreme, la început
de septembrie şi uscate, întrucât concentrează mai bine aroma, care se
păstrează în vase închise ermetic.
Rămurelele
se usucă în strat subţire, se întorc de 2-3 ori pe zi, pentru a nu se înnegri
şi a nu-şi pierde constituenţii benefici. Conţine ulei esenţial tanin
(incluzând timolul), substanţe amare, flavonoide, substanţe minerale.
Se
foloseşte atât la gătit (mâncăruri, supe/ciorbe) cât şi la salate, fripturi,
ostropel, peşte, paste, soteuri de legume (broccoli, varză, morcovi, cartofi,
linte, roşii, dovlecei) când se adaugă spre sfârșitul gătirii, brânzeturi,
fermentarea băuturilor, murături, aromatizarea uleiurilor pentru salate sau a
untului pentru rasolul de peşte sau fructele de mare.
Se
combină armonios cu: busuioc, dafin, piper, chimen, ienupăr, lămâie, usturoi,
boia, ceapă, măsline, capere, verdeţuri.
Are
proprietăţi terapeutice: antiseptice pentru răni diverse, infecţii digestive şi
respiratorii, stări febrile, boli ale stomacului, ficatului şi splinei,
îmbunătăţeşte digestia, scade balonarea, luptă contra paraziţilor intestinali,
afecţiuni genitale (fibrom uterin, chisturi ovariene, leucoree, anexite,
blenoragie, sifilis, cancer uterin).
Are
efect antispastic, de stimulare tonică generală şi sedativ şi se poate utiliza
şi în afecţiuni dermatologice, ale urechii şi pentru a combate mătreaţa.
Uleiul
este benefic pentru combaterea gingivitei sau respiraţiei neplăcute, coşurilor,
acneei şi punctelor negre şi ca dezinfectant natural.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu