duminică, 16 noiembrie 2014

MENTA

Este răspândită pe întreg globul, face parte din familia plantelor aromatice ce include cimbrul, măghiranul, salvia şi levănţica. Există mai multe specii, cele „bune”: de apă, dulce sau cea piperată – cea mai des folosită, având sute de varietăţi. Sunt foarte aromate, cu un gust puternic, mentolat, care rezistă în timp, chiar dacă este uscată.   
Se utilizează pentru supe cremă de legume (linte, dovleac), unele sosuri, ceaiuri, băuturi răcoritoare, salate/spume de fructe, deserturi cu ciocolată sau fructe, îngheţată pentru decor şi la fabricarea gumei de mestecat. Se poate combina cu salvia, cimbrişor sau levănţică, dar, având o aromă foarte puternică, de regulă se foloseşte singură.

Stimulează digestia, ameliorează simptomele colonului iritabil, reduce senzaţia de greaţă în timpul sarcinii, are efecte analgezice şi antiinflamatorii, ameliorează durerea, combate sinuzita şi răcelile, ameliorează tusea uscată şi are efect calmant pentru durerile de cap sau migrene, dureri în gât şi muşcăturile de insecte, eczeme şi alte leziuni inclusiv erupţii cutanate sau afte.
Deşi nu este folosită în mod curent în acest sens, are efect astringent, antibacterian, inhibă bacteriile responsabile pentru infecţiile cu listeria, E coli, salmonella etc.

Se poate folosi în cosmetică pentru îndepărtarea acneei, punctelor negre şi coşurilor şi având proprietăţi antiseptice protejează dinţii, menţine sănătatea gingiilor şi combate respirația neplăcută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu