Ingrediente:
1 foaie plăcintă (nu foietaj)
Umplutura:
·
brânză telemea rasă
cu cașcaval şi ou
·
piure de spanac
·
ciuperci călite cu
ceapă, ardei şi măsline
·
varză murată călită
Mod de lucru:
Dacă folosiţi ca umplutură spanacul se
procedează astfel: frunzele de spanac, spălate bine şi încă umede se pun
într-un vas cu pereţi mai înalţi şi se fierb la foc mic, până ce iese primul
firicel de abur. Se opreşte focul şi se lasă vasul acoperit încă 10-15 minute.
Se scurge şi se mărunţeşte cu MixSy ce are montat multicuţiul. Dacă este prea
zemos, se mai scurge din zeamă. După gust se poate adăuga şi un grăunte de
usturoi sau ceapă verde tocată fin, sare, piper sau alte mirodenii.
Dacă folosiţi pentru umplutură ciuperci: într-un
vas Zepter de frigere cu pereţi mai înalţi (de 2 l sau de 3 l) se căleşte
într-o lingură ulei (unt) 1 ceapă potrivită, se adaugă ardeii (divers coloraţi)
tăiaţi fâşiuţe mici şi subţiri, ciupercile tocate fâşii subțiri şi nu foarte
mari, apoi măslinele şi se călesc toate.
Când sunt gata se adaugă sare (dacă mai este nevoie) piper, rozmarin sau alte
mirodenii, după gust, se acoperă vasul pentru întrepătrunderea aromelor, apoi,
după 3-5 minute se scurge sucul lăsat de ciuperci.
Pentru umplutura din varză murată (dacă este
nevoie se mai dezacreşte peste noapte în apă rece): într-un vas potrivit de
înalt în pereţi se căleşte în puţin ulei (unt) 1 ceapă potrivită, se adaugă
varza tocată foarte fin şi 1 ceşcuţă de apă. Se fierbe varza la foc mic (timpul
diferă funcţie de cât de tare este varza), se adaugă mirodenii (seminţe de
chimen, mărar, piper măcinate proaspăt).
Se desface foaia de plăcintă, se unge cu unt,
se împătureşte pe jumătate şi se unge din nou cu unt moale. Se porţionează în
dreptunghiuri de dimensiunea dorită (funcţie şi de diametrul vasului), se umplu
şi se rulează, închizându-se cu grijă la capete.
Dacă folosiţi o foaie de plăcintă făcută în
casă, fie le „împachetaţi” ca mai sus, fie le puteţi decupa cu o formă rotundă,
aşezaţi umplutura în mijloc, petreceţi pe jumătate de cerc şi, pentru un aspect
frumos, închideţi prin apăsare cu furculiţa, sau folosiţi o formă specială.
Se unge vasul Zepter cu puţin unt (grătar,
frying pan, vase cu înălţime mai mică) se aşează în vas ştrudele (rece) şi se
pune pe sursă medie de căldură (foc potrivit). Când se aude sfârâind, se ridică
capacul, se urmăreşte dacă s-au rumenit şi se întorc pe partea cealaltă.
Dacă nu doriţi să folosiţi unt, aşezaţi în
vasul de frigere hârtie de copt. Pe durata coacerii trebuie şters condensul din
capac. Durata coacerii depinde de intensitatea sursei de căldură, grosimea stratului de aluat, încărcarea
vasului etc.



Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu