Este cunoscut
încă din antichitate, ca plantă aromatică, medicinală şi rituală. Datorită
efectului antiseptic se folosea pentru conservarea cărnii. Este o specie de
plante lemnoase, perene, cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori
albastre, albe, roze sau roșii. Se întrebuințează în medicină și în industria
parfumurilor. Este originar din regiunile mediteraneene dar s-a aclimatizat şi
la noi denumirea lui însemnând „roua mării”.
Rozmarinul
este o plantă de grădină, poate fi cultivat în ghiveci. Se recoltează frunzele
şi florile. Concentraţia de substanţe active în frunze este mai mare înainte de
înflorire. Rozmarinul proaspăt se depozitează în pungi de plastic, la frigider.
Deoarece
crengile arbustului cresc rapid, frunzele pot fi tăiate şi uscate împreuna cu
crengile. După uscare, frunzele se desprind de pe creangă, apoi se depozitează
într-un vas bine închis, ferit de lumină şi umezeală.
Se foloseşte
la salate, ciorbe, preparate din carne şi legume (roşii, vinete, cartofi,
dovlecei, ardei).
Conținutul
ridicat de flavonoizi, complex de vitamine A, B şi C, folaţi (compuşi
importanţi în sinteza ADN-ului) aroma intensă, plăcută, cu tentă picantă, a
făcut ca rozmarinul să fie folosit atât ca mirodenie, cât şi în preparate
medicinale şi în cosmetică şi aromoterapie.
Rozmarinul
favorizează secreţia bilei, are acţiune diuretică, stimulează circulaţia
periferică, memoria şi capacitatea de
concentrare.
Face minuni pentru memorie, ficat (icter, ascită,
insuficienţă hepatică), bilă (dischinezie biliară, colecistite
cronice), tulburări digestive
(balonări, atonii gastrice, aerofagie, râgâieli, indigestii
provocate de stres, infecţii sau
inflamații ale stomacului şi
intestinelor), rinichilor (litiază renală, colici
nefritice, edeme renale, retenţie urinară). Prin stimularea secreţiei renale
are rol de curăţire a organismului de toxine.
Uleiul esenţial
de rozmarin ce are un procent mare de eucaliptol, îi ajută pe oamenii clinic
sănătoşi să îşi amintească evenimente din trecut şi să nu uite să realizeze
anumite sarcini.
Pentru
reglarea sistemului nervos, rozmarinul este neegalat tămăduitor, având efecte
benefice în cazuri de insomnie, stări de nervozitate, angoase, vertij, migrene
de origine nervoasă, dureri de cap, depresie psihică, anxietate. Intervine în
instabilitate emoţională, oboseală prelungită, slăbirea treptată a memoriei,
surmenajul fizic şi intelectual.
La
şcolari, studenţi şi adulţii cu muncă de birou, rozmarinul îmbunătăţeşte
memoria şi capacitatea de concentrare - o simplă adulmecare
creşte performanţele intelectuale cu 75 la sută. În cazul afecţiunilor cardiovasculare acționează prin stimularea
activităţii inimii slăbite şi dureroase, tratarea tensiunii scăzute
(hipotensiune arterială), reglarea ritmului cardiac cu eliminarea palpitaţiilor
şi extrasistolelor provocate de stările nevrotice, intervine în cardiopatia
ischemică dureroasă, angina pectorală în prevenirea aterosclerozei coronariene
ca urmare a curăţirii vaselor sanguine şi a evitării rigidizării pereţilor
vasculari.
Intensifică
circulaţia sângelui la nivel periferic şi la creier şi se evită arteritele,
trombozele, scleroza cerebrală, edemele cardiace cu umflarea gleznelor, precum
şi senzaţia de sufocare sau cea de răcire a mâinilor şi picioarelor, chiar în
anotimpurile cald.
Bolile
osoase, respectiv reumatismul cardio-articular şi degenerativ, poli-artrozele,
durerile articulare şi musculare găsesc alinare prin tratamente cu produse din
rozmarin. Aceleaşi efecte se constată şi în nevralgii, sciatică, contuzii,
luxaţii articulare.
În cosmetică
este folosit la întreținerea părului, pentru că întăreşte şi regenerează firul
de păr şi activează micro-circulaţia sanguină la nivelul pielii capului,
combate alopecia, seboreea, are proprietăţi cicatrizante, antiseptice şi
anti-microbiene, intervenind în vindecarea unor dermatoze, plăgi deschise, răni
purulente, râie şi înţepături de insecte.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu