duminică, 16 noiembrie 2014

SALVIA – planta salvatoare

Este cunoscută încă din antichitate, fiind considerată una dintre ierburile Afroditei, plantă vindecătoare şi mirodenie, care dăruieşte viaţă lungă şi salvează omul mântuindu-l de boli.
Romanii o foloseau pentru gătit şi ca medicament. În Europa Evului Mediu era nelipsită la mesele regale.
Proaspătă sau uscată şi măcinată se foloseşte în supe, paste, mâncăruri de legume, pentru peşte şi fructe de mare, brânzeturi, salate, produse de patiserie, sucuri de fructe sau pentru înmiresmarea vinului sau uleiului. Se foloseşte şi în combinaţie cu de busuioc, rozmarin, cimbru, oregano, pătrunjel şi dafin.
Conţinând substanţe cu rol antioxidante, antiseptic, antimicotic, antibacterian şi antiinflamator combate afecţiunile intestinale, durerile de cap, de gât, tusea,  inflamaţiile, ulcerațiile şi infecţiile mucoasei bucale şi ale căilor respiratorii superioare, reduce febra şi secreţiile bronhice şi calmează durerile musculare specifice gripei.  

Estrogenul, hormonul iubirii, trezeşte pofta de viaţă, bucuria şi pasiunea, ce este necesar ca trupul, spiritul şi mintea să se întărească.       
Combate anxietatea, oboseala, uitarea, durerile menstruale şi cele datorate menopauzei, infertilitatea şi stimulează memoria. Arderea frunzelor de salvie sau arderea uleiului volatil purifică atmosfera din casă şi îndepărtează energiile negative. Nu se recomandă în graviditate şi în perioadele de alăptare.

În cosmetică stimulează regenerarea tenului, procesele anti-îmbătrânire, ajută la vindecarea rănilor, ulceraţiilor cutanate şi eczemelor şi îmbunătăţesc aspectul pielii afectate de psoriazis. Decoctul de salvie poate fi folosit pentru colorarea firelor de păr albe, iar infuzia, folosită la ultima clătire, dă strălucire părului şaten.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu