SALVIA – planta salvatoare
Este cunoscută încă din antichitate,
fiind considerată una dintre ierburile Afroditei, plantă vindecătoare şi
mirodenie, care dăruieşte viaţă lungă şi salvează omul mântuindu-l de boli.
Romanii o foloseau pentru gătit şi ca
medicament. În Europa Evului Mediu era nelipsită la mesele regale.
Proaspătă sau uscată şi măcinată se
foloseşte în supe, paste, mâncăruri de legume, pentru peşte şi fructe de mare,
brânzeturi, salate, produse de patiserie, sucuri de fructe sau pentru
înmiresmarea vinului sau uleiului. Se foloseşte şi în combinaţie cu de busuioc, rozmarin, cimbru,
oregano, pătrunjel şi dafin.
Conţinând substanţe
cu rol antioxidante, antiseptic, antimicotic, antibacterian şi antiinflamator
combate afecţiunile intestinale, durerile de cap, de
gât, tusea, inflamaţiile, ulcerațiile şi
infecţiile mucoasei bucale şi ale căilor respiratorii superioare, reduce febra
şi secreţiile bronhice şi calmează durerile musculare specifice gripei.
Estrogenul, hormonul iubirii, trezeşte pofta de viaţă,
bucuria şi pasiunea, ce este necesar ca trupul, spiritul şi mintea să se
întărească.
Combate anxietatea, oboseala, uitarea,
durerile menstruale şi cele datorate menopauzei, infertilitatea şi stimulează
memoria. Arderea frunzelor de salvie sau arderea
uleiului volatil purifică atmosfera din casă şi îndepărtează energiile
negative. Nu se recomandă în graviditate şi în
perioadele de alăptare.
În cosmetică
stimulează regenerarea tenului, procesele anti-îmbătrânire,
ajută la vindecarea rănilor, ulceraţiilor cutanate şi eczemelor şi îmbunătăţesc
aspectul pielii afectate de psoriazis. Decoctul de salvie poate fi folosit
pentru colorarea firelor de păr albe, iar infuzia, folosită la ultima clătire,
dă strălucire părului şaten.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu