Fasole bătută
Ingrediente:
· 1
kg fasole boabe
· 1-2
cepe
· 1-2
ardei graşi
· sare
· piper
· 2-3
foi dafin
· usturoi
(după preferinţă)
· 250
ml ulei
· suc
de roşii / pastă de tomate
· 4-5 cepe pentru decor
· 2-3 felii de măr
Preparare:
Se alege fasolea şi se lasă la
înmuiat. Se spală, se dă în clocot şi se strecoară. Se pune într-un vas Zepter
mai mare (de 5,6 l, de exemplu), se adaugă cele 2 cepe tăiate în sferturi,
ardeii fâşii, mirodeniile şi apă, cât să o acopere, cca. 1 deget peste
ingrediente, având grijă ca nivelul încărcării să nu depăşească 2/3 din capacitatea
vasului.
Se montează capacul de fierbere rapidă
Syncro Clik adecvat, se pune pe sursa de căldură, iniţial la intensitate medie
spre mare şi după ce s-a ridicat ştiftul roşu, se reduce flacăra la minim.
Fierberea continuă cca. 20-25 minute, iar ştiftul trebuie să fie ridicat pe
durata fierberii. Atunci când acesta coboară, măriţi puţin intensitatea sursei
de căldură. Aşa se va crea suprapresiunea necesară fierberii.
După trecerea celor 20 minute se
opreşte focul, se aşteaptă scăderea temperaturii până ce acul termocontrolului
coboară în zona galbenă (timp în care se continuă fierberea pe scădere de
temperatură), se scoate capacul, potrivește de sare şi se bate cu multicuţitul robotului MixSy,
adăugându-se după gust ulei.
Cele 4-5 cepe se taie Julien şi se
călesc acoperit într-un vas preîncălzit în care am adăugat ulei. Pentru
persoanele mai sensibile, se pot adăuga la călire 2-3 felii de măr, care vor reduce din iuţeala cepei şi care vor fi
ulterior scoase. Când ceapa este gata şi are aspect sticlos se pune şi sucul de
roşii sau pasta de tomate.
Se aşează fasolea bătută în vase (cele
din sticlă, cu capac de vidare ar fi ideale, pentru a scăpa de mirosul inerent
din frigider), se acoperă cu ceapa călită şi, după răcire, se decorează cu
câteva frunze de pătrunjel.
La fel se poate fierbe fasolea pentru
iahnie, cu sau fără ciolan afumat. În acest ultim caz, ciolanul spălat şi
desfăcut bucăţi mai mici, se pune la fiert odată cu fasolea, avându-se grijă la
volumul alimentelor.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu