duminică, 16 noiembrie 2014

Fasole bătută
Ingrediente:
·  1 kg fasole boabe
·  1-2 cepe
·  1-2 ardei graşi
·  sare
·  piper
·  2-3 foi dafin
·  usturoi (după preferinţă)
·  250 ml ulei
·  suc de roşii / pastă de tomate
·  4-5 cepe pentru decor
·  2-3 felii de măr
Preparare:
Se alege fasolea şi se lasă la înmuiat. Se spală, se dă în clocot şi se strecoară. Se pune într-un vas Zepter mai mare (de 5,6 l, de exemplu), se adaugă cele 2 cepe tăiate în sferturi, ardeii fâşii, mirodeniile şi apă, cât să o acopere, cca. 1 deget peste ingrediente, având grijă ca nivelul încărcării să nu depăşească 2/3 din capacitatea vasului.
Se montează capacul de fierbere rapidă Syncro Clik adecvat, se pune pe sursa de căldură, iniţial la intensitate medie spre mare şi după ce s-a ridicat ştiftul roşu, se reduce flacăra la minim. Fierberea continuă cca. 20-25 minute, iar ştiftul trebuie să fie ridicat pe durata fierberii. Atunci când acesta coboară, măriţi puţin intensitatea sursei de căldură. Aşa se va crea suprapresiunea necesară fierberii.

După trecerea celor 20 minute se opreşte focul, se aşteaptă scăderea temperaturii până ce acul termocontrolului coboară în zona galbenă (timp în care se continuă fierberea pe scădere de temperatură), se scoate capacul, potrivește de sare şi se bate cu multicuţitul robotului MixSy, adăugându-se după gust ulei.
Cele 4-5 cepe se taie Julien şi se călesc acoperit într-un vas preîncălzit în care am adăugat ulei. Pentru persoanele mai sensibile, se pot adăuga la călire 2-3 felii de măr, care vor reduce din iuţeala cepei şi care vor fi ulterior scoase. Când ceapa este gata şi are aspect sticlos se pune şi sucul de roşii sau pasta de tomate.
Se aşează fasolea bătută în vase (cele din sticlă, cu capac de vidare ar fi ideale, pentru a scăpa de mirosul inerent din frigider), se acoperă cu ceapa călită şi, după răcire, se decorează cu câteva frunze de pătrunjel.

La fel se poate fierbe fasolea pentru iahnie, cu sau fără ciolan afumat. În acest ultim caz, ciolanul spălat şi desfăcut bucăţi mai mici, se pune la fiert odată cu fasolea, avându-se grijă la volumul alimentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu