marți, 25 noiembrie 2014

CASTRAVETELE
– Cucumis Sativus –
ISTORIC ŞI CURIOZITĂŢI:
·  originar din India, cultivat încă de acum 3000 de ani, a fost adus în Europa întâi în Grecia apoi în Imperiul Roman, unde era foarte îndrăgit
·  la noi este cultivat de peste 2500 de ani
·  în vremea lui Plinius cel Bătrân castravetele este prezentat ca plantă tămăduitoare
·  unele triburi amerindiene foloseau deja castravetele când au fost invadaţi de coloniştii europeni;
·  este a patra cea mai cultivată legumă (după roşii, ceapă şi varză)

CONŢINE:
complexul de vitamine B şi vitaminele A, C , E şi K
acid folic şi folaţi
substanţe antioxidante: acid cafeic şi curcubitacina
proteine şi minerale ca: zinc, sulf, magneziu, fosfor, potasiu, fier, siliciu, calciu
fibre, mucilagii, enzime, triptofan, luteină - zeaxantina.

ACŢIUNEA ASUPRA ORGANISMULUI:
ameliorează ulcerul şi alte probleme gastrice
laxativ – efecte: combaterea constipaţiilor şi eliminarea toxinelor
diuretic – dizolvă acidul uric şi sărurile lui – combat formarea pietrelor la rinichi
tratamentul intoxicaţiilor
reduce greţurile datorate sarcinii
calmează iritaţia colonului
hidratarea organismului
stabilizează tensiunea arterială
reducerea colesterolului
folosit în tratarea reumatismului şi gutei
 fortifică articulaţiile
creşte imunitatea organismului
extrasele din seminţe acţionează pentru calmarea tusei şi facilitează expectoraţia
de ajutor în combaterea obezităţii
efecte calmante asupra pielii afectate de arsurile solare
astringent, combate acneea şi pistruii, reface pH-ul pielii, combate ridurile
combate afecţiunile gingiilor
combate efectul excesului de  alcool şi reduce stresul

MODURI DE PREPARARE:
Se consumă cruzi (salate/sucuri de legume) sau muraţi (în oţet/saramură).
Deşi unele persoane nu suportă bine coaja de castravete, ca şi în cazul dovlecelului, majoritatea substanţelor benefice se regăsesc în coajă.
Din cei cruzi se poate prepara supa de castravete, iar din cei muraţi se poate găti o mâncare cu/fără carne.
Dacă sunt mari şi au un conţinut ridicat de seminţe este bine să le îndepărtaţi, deoarece pot da stări de greaţă, indigestie sau durei abdominale. 

Pentru a scăpa de pesticide se recomandă spălarea cu abundenţă de apă şi adăugarea în apa de final a câtorva linguri de oțet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu