– Cucumis Sativus –
ISTORIC ŞI CURIOZITĂŢI:
·
originar din India, cultivat încă de acum 3000 de ani, a
fost adus în Europa întâi în Grecia apoi în Imperiul Roman, unde era foarte
îndrăgit
·
la noi este cultivat de peste 2500 de ani
·
în vremea lui Plinius cel Bătrân castravetele este
prezentat ca plantă tămăduitoare
·
unele triburi amerindiene foloseau deja
castravetele când au fost invadaţi de coloniştii europeni;
·
este a patra cea mai cultivată legumă (după roşii,
ceapă şi varză)
CONŢINE:
complexul de vitamine B
şi vitaminele A, C , E şi K
acid folic şi folaţi
substanţe antioxidante:
acid cafeic şi curcubitacina
proteine şi minerale ca:
zinc, sulf, magneziu, fosfor, potasiu, fier, siliciu, calciu
fibre, mucilagii, enzime,
triptofan, luteină - zeaxantina.
ACŢIUNEA ASUPRA ORGANISMULUI:
–
ameliorează ulcerul şi alte probleme gastrice
–
laxativ – efecte: combaterea constipaţiilor şi eliminarea
toxinelor
–
diuretic – dizolvă acidul uric şi sărurile lui – combat
formarea pietrelor la rinichi
–
tratamentul intoxicaţiilor
–
reduce greţurile datorate sarcinii
–
calmează iritaţia colonului
–
hidratarea organismului
–
stabilizează tensiunea arterială
–
reducerea colesterolului
–
folosit în tratarea reumatismului şi gutei
–
fortifică articulaţiile
–
creşte imunitatea organismului
–
extrasele din seminţe acţionează pentru calmarea tusei şi
facilitează expectoraţia
–
de ajutor în combaterea obezităţii
–
efecte calmante asupra pielii afectate de arsurile solare
–
astringent, combate acneea şi pistruii, reface pH-ul
pielii, combate ridurile
–
combate afecţiunile gingiilor
–
combate efectul excesului de alcool şi reduce stresul
MODURI DE PREPARARE:
Se consumă cruzi (salate/sucuri de legume) sau muraţi (în oţet/saramură).
Deşi unele persoane nu
suportă bine coaja de castravete, ca şi în cazul dovlecelului, majoritatea
substanţelor benefice se regăsesc în coajă.
Din cei cruzi se poate prepara supa de castravete, iar din cei muraţi se
poate găti o mâncare cu/fără carne.
Dacă sunt
mari şi au un conţinut ridicat de seminţe este bine să le îndepărtaţi, deoarece
pot da stări de greaţă, indigestie sau durei abdominale.
Pentru a scăpa de pesticide se recomandă spălarea cu abundenţă de apă şi
adăugarea în apa de final a câtorva linguri de oțet.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu