marți, 25 noiembrie 2014

 
PEPENELE GALBEN
-   Citrullus Lanatus –

ISTORIC ŞI CURIOZITĂŢI:
este originar din Africa (Egipt, unde se cultiva acum 5000 de ani în urmă, fiind considerat fruct sacru) de unde a ajuns în Europa, mai întâi în Grecia, apoi la Roma
în antichitate nu s-a prea bucurat de popularitate, fiind consumat mai mult marinat
in perioada Renaşterii era numit „fructul papilor”
musulmanii spuneau că este fructul preferat al lui Allah
în Japonia era cadou  regesc
există mai multe specii: ananas (rotund, alungit, cu coajă portocalie şi miez albicios, zemos şi aromat), turchestan (cu miez galben-verziu), charentais (sferic, cu coajă netedă şi miez oranj-solomon) cantalup (cu coajăgalbenă şi miez galben-potocaliu, foarte dulce şi aromat) etc.
culoarea miezului (galben/galben verzui/galben-portocaliu/roz) este dată de conţinutul bogat de carotenoizi
rezistă mult mai bine la oxidare, dar este recomandat să fie consumat proaspăt.


CONŢINE:
·  peste 90% apă
·  acid folic
·  carotenoizi
·  vitamina A, B şi C
·  potasiu, calciu, magneziu, fosfor

ACŢIUNEA ASUPRA ORGANISMULUI:
Ø dezvoltarea intrauterină a fătului
Ø combaterea anemiei şi a alcoolismului
Ø redă echilibrul glandelor cu secreţie internă
Ø prevenirea bolilor cardiovasculare
Ø protejarea vederii
Ø creșterea imunităţii
Ø combate dermatozele infecţioase
Ø refacerea țesuturilor şi tendoanelor
Ø stimulează funcţionarea vezicii biliare
Ø refacerea pielii şi stoparea îmbătrânirii ei
Ø controlul ritmului cardiac şi protejează inima
Ø creşte rezistenţa la efort
Ø îmbunătățește tractusul gastrointestinal

MODURI DE PREPARARE:

Se consumă în stare naturală, dar şi sub formă de salate, îngheţată, sorbet sau dulceaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu