PEPENELE GALBEN
- Citrullus Lanatus –
ISTORIC ŞI CURIOZITĂŢI:
este originar
din Africa (Egipt, unde se cultiva acum 5000 de ani în urmă, fiind considerat
fruct sacru) de unde a ajuns în Europa, mai întâi în Grecia, apoi la Roma
în
antichitate nu s-a prea bucurat de popularitate, fiind consumat mai mult
marinat
in perioada
Renaşterii era numit „fructul papilor”
musulmanii
spuneau că este fructul preferat al lui Allah
în Japonia
era cadou regesc
există mai
multe specii: ananas (rotund, alungit, cu coajă portocalie şi miez albicios,
zemos şi aromat), turchestan (cu miez galben-verziu), charentais (sferic, cu
coajă netedă şi miez oranj-solomon) cantalup (cu coajăgalbenă şi miez
galben-potocaliu, foarte dulce şi aromat) etc.
culoarea
miezului (galben/galben verzui/galben-portocaliu/roz) este dată de conţinutul
bogat de carotenoizi
rezistă mult
mai bine la oxidare, dar este recomandat să fie consumat proaspăt.
CONŢINE:
·
peste 90% apă
·
acid folic
·
carotenoizi
·
vitamina A, B şi C
·
potasiu, calciu, magneziu, fosfor
ACŢIUNEA ASUPRA ORGANISMULUI:
Ø dezvoltarea
intrauterină a fătului
Ø combaterea
anemiei şi a alcoolismului
Ø redă
echilibrul glandelor cu secreţie internă
Ø prevenirea
bolilor cardiovasculare
Ø protejarea
vederii
Ø creșterea
imunităţii
Ø combate
dermatozele infecţioase
Ø refacerea
țesuturilor şi tendoanelor
Ø stimulează funcţionarea
vezicii biliare
Ø refacerea
pielii şi stoparea îmbătrânirii ei
Ø controlul
ritmului cardiac şi protejează inima
Ø creşte
rezistenţa la efort
Ø îmbunătățește
tractusul gastrointestinal
MODURI DE PREPARARE:
Se consumă în stare naturală, dar şi sub formă de salate,
îngheţată, sorbet sau dulceaţă.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu