duminică, 16 noiembrie 2014

DAFINUL – planta de legendă

Este originar din Asia, dar s-a răspândit în toată regiunea mediteraneană încă din antichitate.
Frunzele, de un verde închis pe faţă şi deschis pe spate, au un gust iute, înţepător, aromat, uşor amar. Conţin ulei esenţial, tanin, acizi graşi.
Se foloseşte la condimentarea şi aromatizarea diverselor mâncăruri, a celor cu carne în special vită, peşte şi vânat, orezului, tocăniţe, gulaşuri, mâncăruri de legume, a sosurilor marinate, fripturilor la cuptor/cu sos,  în industria conservelor de carne sau peşte, a murăturilor şi pastei de tomate. Este excelent pentru tratarea vânătăilor şi durerilor.                                                     
Are proprietăţi medicinale: carminativ, diaforetic, expectorant, detoxificant, antibacterian,antiseptic, antifungic, stimulent digestiv, antispasmotic, util în răceală, gripă, bronşită, astmă, tuse, viroze respiratorii, indigestii, stare de vomă, balonări, sinuzite, entorse, luxaţii şi contuzii, tratează reumatismul şi ajută la vindecarea ulcerelor bucale şi inflamaţiilor.
Dacă daţi foc câtorva frunze de dafin şi „afumaţi” casa, alungaţi insectele nedorite, iar pentru a ţine gândacii la distanţă țineţi câteva frunze în faină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu