DAFINUL –
planta de legendă
Este originar din Asia, dar s-a răspândit în
toată regiunea mediteraneană încă din antichitate.
Frunzele, de un verde închis pe faţă şi
deschis pe spate, au un gust iute, înţepător, aromat, uşor amar. Conţin ulei
esenţial, tanin, acizi graşi.
Se foloseşte la condimentarea şi aromatizarea diverselor
mâncăruri, a celor cu carne în special vită, peşte şi vânat, orezului,
tocăniţe, gulaşuri, mâncăruri de legume, a sosurilor marinate, fripturilor la
cuptor/cu sos, în industria conservelor de
carne sau peşte, a murăturilor şi pastei de tomate. Este
excelent pentru tratarea vânătăilor şi durerilor.
Are
proprietăţi medicinale: carminativ, diaforetic, expectorant, detoxificant,
antibacterian,antiseptic, antifungic, stimulent digestiv, antispasmotic, util
în răceală, gripă, bronşită, astmă, tuse, viroze respiratorii, indigestii,
stare de vomă, balonări, sinuzite, entorse, luxaţii şi contuzii, tratează
reumatismul şi ajută la vindecarea ulcerelor bucale şi inflamaţiilor.
Dacă
daţi foc câtorva frunze de dafin şi „afumaţi” casa, alungaţi insectele nedorite,
iar pentru a ţine gândacii la distanţă țineţi câteva frunze în faină.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu