- Citrullus Lanatus –
– lubeniţă, harbuz, curcubete –
ISTORIC ŞI CURIOZITĂŢI:
este originar
din Africa (Egipt, unde se cultiva acum 5000 de ani în urmă, fiind considerat
fruct sacru)
a fost
răspândit către alte arii în secolul X, azi se cultivă în toată lumea
există peste
1000 de soiuri
japonezii au creat un soi pătrat
culoarea
roşie este dată de concentraţia mare de licopen (asemănător roşiilor)
seminţele, deşi nu se obişnuieşte consumul lor, au un efect terapeutic la
fel de bun
CONŢINE:
·
circa 90% apă
·
aminoacizi neesenţiali (citrulină din care se
formează în organism arginina)
·
un procent redus de proteine şi grăsimi
·
glucide
·
acid folic şi folaţi (în semniţe)
·
vitamina C, A, B1, B2, B3, B6 şi B9, licopen – are
cel mai mare conţinut de licopen dintre toate fructele şi legumele
·
magneziu, potasiu, iar în seminţe: fier, fosfor,
calciu, sodiu, zinc, seleniu, cupru şi mangan
·
fibre
ACŢIUNEA ASUPRA ORGANISMULUI:
Ø acţiune de
stimulare a imunităţii – este bogat în antioxidanţi
Ø prevenirea
cancerului de prostată, sân, la plămâni, rectal şi de colon
Ø creşte
rezistenţa la efort
Ø protejează
degenerarea maculară
Ø combate
stresul
Ø îmbunătăţeşte
funcţia tiroidiană
Ø previne
osteoporoza
Ø intervine în disfuncţiile erectile – datorită argininei care elimină din
organism amoniacul şi favorizează formarea oxidului nitric
Ø reîmprospătează
epiderma şi stimulează producerea de colagen
Ø acţiune în
cazuri de astm bronhic
Ø ajută în
reumatism şi artrită reumatoidă
MODURI DE PREPARARE:
Poate fi consumat ca atare, ca fruct (individual sau în amestec
cu cereale, miere, alune/nuci şi scorţişoară) sau în salate (alături de felii
subţiri de ceapă roşie, sare şi piper sau cu brânză feta). Poate fi şi murat.
Din coajă se pot prepara gemuri sau dulceţuri.
Sucul poate fi folosit pentru sorbeturi sau băuturi
răcoritoare.
Seminţele pot fi consumate fie prin adăugare în pâine,
fie cu cereale.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu